Περικοπές αναμένεται να δουν στις συντάξεις τους οι περισσότεροι, ωστόσο δεν θα είναι για όλους ίδιες. 

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό δημιουργεί πέντε κατηγορίες συνταξιούχων, όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, και δυο στις επικουρικές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμη και τώρα, χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν την τελευταία τους ευκαιρία να γλιτώσουν τις συντάξεις τους από τις επερχόμενες μειώσεις σπεύδοντας στη σύνταξη, ακόμη και αν είναι μειωμένη. Οσοι φύγουν μετά την ψήφιση του νόμου είναι βέβαιο ότι θα χάσουν περισσότερα, ενώ ο λογαριασμός των μειώσεων θα γίνεται μεγαλύτερος κάθε χρόνο. 

Για παράδειγμα, όσοι συνταξιοδοτηθούν  το 2017, θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες απ’ ό,τι αν έφευγαν το 2016. Το ίδιο ισχύει και για όσους φύγουν το 2018: Οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι αν αποχωρούσαν το 2017. Αυτό θα συμβεί γιατί η βάση υπολογισμού των νέων συντάξεων δεν θα είναι οι αποδοχές μιας σταθερής περιόδου (π.χ. η καλύτερη 5ετία από τα 10 τελευταία έτη εργασιακού βίου), αλλά οι αποδοχές είτε ολόκληρου του εργασιακού βίου είτε των τελευταίων 15-20 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος, που θα αποχωρήσει το 2016, μετά την ψήφιση του νόμου, θα πάρει σύνταξη με βάση το μέσο όρο των αποδοχών της τελευταίας 20ετίας, δηλαδή το διάστημα 1995-2015. Αν φύγει το 2017, η βάση θα πιάσει τις αποδοχές 1996-2016, ενώ αν αποχωρήσει το 2020, η βάση υπολογισμού θα είναι οι μέσες αποδοχές 2000 με 2019. Οσοι έχουν μειώσεις μισθών μετά το 2010 θα έχουν και μικρότερες μέσες αποδοχές στα τελευταία 15 ή 20 χρόνια. Με αποτέλεσμα να οδηγούνται και σε μικρότερη σύνταξη, καθώς οι μειωμένες αποδοχές θα υπολογιστούν και με τους μειωμένους συντελεστές αναπλήρωσης του νέου νόμου!

Οσοι προλάβουν και συνταξιοδοτηθούν έστω και στο «παρά πέντε» της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού θα χάσουν επομένως πολύ λιγότερα.