Καλό Καθολικό Πάσχα ευχήθηκε από χθες στην τρόικα η κυβέρνηση, καθώς ολοκληρώθηκε -χωρίς όμως να κλείσει κανένα μεγάλο θέμα- ο πρώτος γύρος της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση.

Χθες το πρωί και μόλις για μία ώρα λόγω της πτήσης της Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και το οικονομικό επιτελείο συναντήθηκαν στον Hilton και απλά έβαλαν κάτω το πρόγραμμα του επόμενου γύρου συζητήσεων. Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στις 2 Απριλίου και οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν δύο ημέρες μετά. Στόχος να κλείσει η συζήτηση μία εβδομάδα μετά στις 11 Απριλίου. Στην ημερομηνία αυτή αναφέρθηκε ο Υπουργός Εργασίας συσχετίζοντας την με τη συνεδρίαση του Euroworking Group, αν και άλλα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι θα συνεδριάσει στις 7 του μήνα.

Σημαντικές ημερομηνίες επίσης θεωρούνται η τριήμερη εαρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ξεκινά στις 15 Απριλίου και καταληκτική ημερομηνία όπου θα πρέπει όλα να έχουν κλείσει, η 22η Απριλίου καθώς τότε είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup.

Στόχος του επόμενου γύρου της διαπραγμάτευσης είναι να κλείσουν αρκετές μνημονιακές υποχρεώσεις, να προχωρήσει η απελευθέρωση των αγορών, οι ιδιωτικοποιήσεις, να οριστούν τα μέτρα που θα αποδώσουν 1% του ΑΕΠ και κυρίως να κλείσει το θέμα με τα κόκκινα δάνεια στο οποίο φαίνεται ότι υπάρχει η μεγαλύτερη απόσταση. Δικαίως λοιπόν αυτό το θέμα προβληματίζει την τραπεζική αγορά και είναι χαρακτηριστικό ότι η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στην Καθημερινή της Κυριακής απέφυγε να υποδείξει κάποια λύση. Εμφανίστηκε πάντως να έχει αντίθετη άποψη από εκείνη που παρουσίασε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Γιάννης Δραγασάκης, διαφωνόντας δηλαδή ότι μόλις κλείσει η αξιολόγηση η οικονομία θα εκτιναχθεί.

Πάγο στο χρέος από Σόιμπλε

Και ενώ η κυβέρνηση στοχεύει να κλείσει την διαπραγμάτευση ώστε να ανοίξει το συντομότερο τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους όπως την υποσχέθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για άλλη μία φορά έβαλε πάγο στην έναρξη αυτής της διαδικασία λέγοντας σε γαλλικό ραδιόφωνο.

«Η ελληνική κρίση μας επιβάλλει το ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη και αποτελεσματικότητα της οικονομίας της ώστε να αποκτήσει μακροπρόθεσμα μια βιώσιμη οικονομία. Εάν ξεκινήσουμε με την αναδιάρθρωση του χρέους, θα χαλαρώσουμε στις μεταρρυθμίσεις».