Προειδοποίηση για προσήλωση στις δεσμεύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας όμως πόσο σημαντικό είναι να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση, στέλνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, προειδοποιώντας μεταξύ άλλων για τυχόν «πισωγυρίσματα» στο πρόγραμμα βοήθειας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του γερμανικού δημοσιογραφικού ομίλου Funke σημειώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει ακόμη δύσκολες αποφάσεις», καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης και ειδικότερα της φορολογικής διοίκησης.

Σε αυτή τη φάση, και καθώς η τρόικα μόλις αναχώρησε για Πάσχα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε «αγκάθια» τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά».

Όπως επισήμανε: «Θα θέλαμε να αποφύγουμε επανάληψη μιας κατάστασης παρόμοιας με εκείνη του περσινού καλοκαιριού» και πρόσθεσε: «Στην παρούσα φάση η Ελλάδα έχει επαρκή χρηματικά αποθέματα. Εντούτοις είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί άμεσα η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος βοήθειας, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου».