Μία δραματική διαπίστωση άφησε πίσω της η αποχώρηση των επικεφαλής της τρόικας, την οποία δυστυχώς θα την αισθανθούμε στην φορολογία εισοδήματος -όταν καταφέρει ο Τρύφων Αλεξιάδης να ανοίξει το Taxis για την κατάθεση των δηλώσεων. Η διαπίστωση έχει να κάνει με την λάθος προσέγγιση στην διαπραγμάτευση που έκανε για άλλη μία φορά η κυβέρνηση, που πίστευε ότι οι τροϊκανοί, λόγω του μεταναστευτικού, θα κατέβαζαν τον πήχη των απαιτήσεων και θα ήταν πιο διαλλακτικοί με πιο ευαίσθητο πολιτικό κριτήριο. Αμ δε! Οι δανειστές (όπως άλλωστε έλεγαν ότι θα κάνουν) αντιμετώπισαν το μεταναστευτικό πρόβλημα ως μία ακόμη πηγή αύξησης των δαπανών και όχι ως δικαιολογία για χαλάρωση των όποιων απαιτήσεών τους. Επομένως, αναζήτησαν επιπλέον έσοδα από κάθε δυνατή πηγή. Το αποτέλεσμα είναι η βάναυση φοροεπέλαση την οποία ήδη σχεδιάζει πίσω από τις κλειστές πόρτες της διαπραγμάτευσης το Υπουργείο Οικονομικών. 

Φορολόγηση εισοδήματος 

Η κυβέρνηση λέει ότι θα φορολογήσει τα υψηλά εισοδήματα, κι όμως βάλλει για άλλη μία φορά κατά των μισθωτών, αδυνατώντας φυσικά να ψάξει πιο βαθιά στην φορολογική πίττα. Και μπορεί μεν η φορολογική κλίμακα που ετοιμάζεται να αυξάνει δραματικά τις επιβαρύνσεις από εκείνο το σημείο που η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι ξεκινούν τα υψηλά εισοδήματα (30.000 ή 40.000 ευρώ) στην πραγματικότητα όμως η κυβέρνηση θα ζητήσει την μερίδα του λέοντος από τα χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία λαμβάνουν πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τις νέες μειώσεις στην έκπτωση φόρου (από τα 2.100 ευρώ στα 2.000) με την αύξηση της φορολόγησης του πρώτου κλιμακίου από το 22% στο 22,5% και από την μείωση αυτού του κλιμακίου από τα 25.000 ευρώ στα 22.000, το αφορολόγητο όριο από τα 9.550 ευρώ θα πέσει στα 8.888. Και αυτό τη στιγμή που η αρχική αίσθηση που έδινε η κυβέρνηση όταν έβγαινε από τις διαπραγματεύσεις, ήταν ότι το αφορολόγητο θα μείνει στα 9.100 ευρώ. Αποδείχθηκαν όμως πραγματικές οι πληροφορίες που έβγαιναν από τη διαπραγμάτευση και έλεγαν ότι οι δανειστές δεν δέχονται με τίποτα η μείωση του αφορολόγητου να είναι τόσο μικρή.

Η δεύτερη δραματική φορολογική επιβάρυνση την οποία και αυτή η κυβέρνηση έκρυψε επιμελώς όλες τις ημέρες της διαπραγμάτευσης στο Hilton, ήταν η συμφωνία όλα τα εισοδήματα (είτε μισθωτών υπηρεσιών, είτε από Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) να αθροίζονται και να φορολογούνται με την κλίμακα που σχεδιάζεται τώρα. Κι αυτό το τόσο απλό, απλά εκτινάσσει τον φόρο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα φορολογούμενου ο οποίος έχει ετήσιο μισθό 20.000 ευρώ και 5.000 ευρώ από μπλοκάκι. Ο φόρος του θα είναι 5.750 ευρώ από 3.600 ευρώ πέρυσι.

Και δεν τελειώνουν οι φορολογικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Η εισφορά αλληλεγγύης (που πλέον είναι κωμικό να την λέμε «έκτακτη») αλλάζει και αυτή με την νέα κλίμακα να δίνει ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα και υπερβολικές αυξήσεις στα μεσαία. Οι φορολογούμενοι με εισόδημα 15.000 ευρώ θα δουν μία πτώση στις εισφορά από τα 105 ευρώ πέρυσι στα 66 φέτος, αντιθέτως όμως όσοι λαμβάνουν πάνω από 18.000 ευρώ θα υποστούν επιβαρύνσεις. Στα 30.000 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι 676 ευρώ από 420, ενώ στα 40.000 ευρώ θα εκτοξευτεί στα 1.326 από 800 ευρώ!

Τέλος η κυβέρνηση προωθεί παραμετρικές αλλαγές και σε άλλους φόρους. Επανασχεδιάζει τον ΕΝΦΙΑ (θα έχει άλλο όνομα) και παραμένει άγνωστο ποια μορφή θα πάρει και ποιους θα επιβαρύνει, όμως, λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών, είναι απαραίτητο να υπάρξουν νέοι συντελεστές που θα αναπληρώσουν τα 350 εκατομμύρια τα οποία υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί.

Αυξήσεις θα υπάρξουν επίσης στον ΕΦΚ των καυσίμων που πιθανότατα θα φτάσουν στα 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο. Δηλαδή ο φόρος θα πάει στα 0,77 λεπτά από 0,67. Μία τέτοια κίνηση όμως θα προκαλέσει αλυσιδωτές αυξήσεις στην διαμόρφωση της λιανικής τιμής κι έτσι αναμένεται το λίτρο να ξεπεράσει το 1,40 ευρώ.