Την γνωστή τακτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που διαψεύδουν όλα όσα γράφουν οι δημοσιογράφοι πριν αποκαλυφθεί ότι τελικά είχαν δίκιο στην συντριπτική πλειοψηφία τους, ακολουθεί και αυτή η κυβέρνηση. Χθες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, θέλησε να διασκεδάσει τις πληροφορίες που βγαίνουν από το Υπουργείο του, και -καλώς ή κακώς- αποδεικνύουν με ποιο τρόπο προτίθεται το οικονομικό επιτελείο να βρει τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ που απαιτούνται ώστε το πρόγραμμα να παραμείνει εντός τροχιάς και η οικονομία να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στο τέλος του 2018. 

«Αυτά που βλέπω και διαβάζω είναι πολύ μακριά». Τόνισε ο Υπουργός και συνέχισε:

«Ξαφνιάζομαι σε ποιες συναντήσεις λέγονται αυτά τα πράγματα. Πάντως όχι σε αυτές που συμμετέχω εγώ».

Και βάζω πραγματικά στοίχημα ότι θα θέλατε και εσείς -όσο κι εγώ- να δεχθείτε ότι δεν θα υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις και να μάθετε με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα καταφέρει να κλείσει τις μαύρες τρύπες της επόμενης χρονιάς, από τη στιγμή όμως που το 80% των χρημάτων που θα πρέπει να συγκεντρωθούν θα προέλθουν από φόρους και όχι από περικοπές δαπανών. 

Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή η απόσταση που έχουν οι δανειστές μεταξύ τους (δηλαδή ΔΝΤ και Ευρωπαϊκοί Θεσμοί) για τον ορισμό της μαύρης τρύπας μέχρι το 2018, είναι μικρότερη από την απόσταση που έχει όλο μαζί το κουαρτέτο από την ελληνική κυβέρνηση. Ακόμα κι έτσι όμως, ο Υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε σίγουρος στη Βουλή ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει κανονικά στις 4 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 του ίδιου μήνα, αφού ξεπεραστεί και το αγκάθι της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τα μέσα Απριλίου. 

Μεγάλη κόντρα με δύο τροπολογίες 

Η χθεσινή ημέρα προφανώς χαρακτηρίστηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, γεγονός που άλλαξε και το πρόγραμμα στην Βουλή, όμως η πρωινή συνεδρίαση ήταν αρκετή για να δώσει μία δυναμική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο γνωστός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών Γκλέμ Κιμ, ο οποίος προσελήφθη ως μετακλητός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών επί της Υπουργίας του «δραπέτη της Αίγινας». Από τότε μπορεί η κυβέρνηση να άλλαξε τον επικεφαλής του οικονομικού της επιτελείου, όμως ο Γκλέμ Κιμ παρέμεινε στη θέση του δημιουργώντας πάντα μεγάλα ερωτηματικά, όχι τόσο για τις ικανότητές του, όσο για το αν αξίζουν να πληρώνονται τόσο αδρά. Και επειδή δεν γνωρίζω ποιες είναι ακριβώς οι απολαβές του κ. Κιμ θα παραθέσω την ίδια ερώτηση που έκανε χθες και ο Βουλευτής του κόμματος «Το Ποτάμι» Χάρης Θεοχάρης: «Πληρώνεται ο κ. Κιμ με 125.000 ευρώ το μήνα;» 

Η κυβέρνηση επί του θέματος δεν απάντησε, όμως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύθηκε ότι θα δώσει περισσότερες πληροφορίες τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια απαντήσεων σε επίκαιρες ερωτήσεις. 

Η δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε και προκάλεσε αντιδράσεις, δεν αφορούσε άμεσα την οικονομία, αλλά τις τράπεζες και τη διαφάνεια με την οποία συμφωνούν τα διαφημιστικά τους πακέτα με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Δραγασάκης έκανε λόγο για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, όπου μπορεί οι τόκοι μίας δανειακής σύμβασης ανάμεσα σε μία τράπεζα και ένα Μέσο να ανταλλάσσονται με δωρεάν διαφημιστικό χρόνο, γι’ αυτό και προανήγγειλε την υποχρέωση των τραπεζών να κοινοποιούν τις διαφημιστικές και χορηγικές τους δαπάνες. 

Μόνο που στην κυβέρνηση ξέχασαν ότι μεγάλα κομμάτια διαφημιστικού χρόνου αγοράζουν και οι ΔΕΚΟ (όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ) όμως αυτές τις επιχειρήσεις η κυβέρνηση δεν τις συμπεριλαμβάνει στη ρύθμιση που προωθεί. Μάλιστα όπως τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης (ο οποίος χθες κατάφερε να κάνει καίριες τοποθετήσεις) αιτία της απόφασης της κυβέρνησης να επιβάλει έλεγχο στις διαφημιστικές δαπάνες των τραπεζών είναι διότι πλέον δεν τις ελέγχει, καθώς έχουν περάσει στα χέρια του SSM.