Στην αντεπίθεση αποφάσισε να περάσει χθες η κυβέρνηση καθώς βλέπει να διαρρέουν όλο και περισσότερες πληροφορίες από τις προθέσεις της στα μέσα, αλλάζοντας προφανώς τους σχεδιασμούς της οι οποίοι συμπεριλάμβαναν προφανώς και το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Και μπορεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές αυτή τη στιγμή να βρίσκεται σε παύση, η κυβέρνηση όμως προσπαθεί να δείξει ότι διαπραγματεύεται, τη στιγμή όμως που ακόμη και στο παρασκήνιο και μέσα από τις τεχνικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο λογαριασμός των μέτρων μεγαλώνει διαρκώς.

Ήδη έχει μετατραπεί σε ένα δυσθεώρητο πακέτο το οποίο εν πολλοίς έχει συμφωνηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες του Hilton, χρειάζεται όμως να περάσει και από τη Βουλή. Και αυτή είναι μία «μανούβρα» την οποία η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Έτσι χθες, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού την συσπείρωση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης ξεσπάθωσε. Αποκάλυψε ότι παραμένουν πιέσεις των δανειστών που θυμίζουν το παρελθόν, που απαιτούν να γίνει εσωτερική στάση πληρωμών (σε μισθούς και συντάξεις) σε περίπτωση που η χώρα δεν μπορέσει να πληρώσει τα δάνειά της. Τα λόγια του κου Κουτεντάκη ήταν ιδιαίτερα σκληρά για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: 

«Τους το έχουμε πει. Δεν τίθεται ζήτημα να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Αν φτάσουμε ποτέ εκεί -και δεν είμαστε κοντά- μπορεί να μην πληρώσουμε Χρέος. Η λογική τους είναι η ίδια. Θέλουν να φτάσεις στο χείλος του γκρεμού, να φτάσεις στο αμήν». 

Επιπλέον ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει ιδεοληψίες που όμως στηρίζονται σε ανακριβή στοιχεία, και το χαρακτήρισε Σάιλοκ λόγω της τακτικής των δόσεων με το σταγονόμετρο, ενώ εξήγησε ότι απευθυνόμενη στους δανειστές η κυβέρνηση τους εξηγή ότι αυτή η αβεβαιότητα (δηλαδή η μη εκταμίευση πόρων για την πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου) κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία. «Εκείνοι όμως κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν -τόνισε ο κ. Κουτεντάκης- και μας κάνουν συστάσεις για το ποιες δαπάνες πρέπει να κόψουμε». 

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση -μέσω πάντα του κ. Κουτεντάκη- επανήλθε χθες στην άποψη ότι κενό για το 2016 δεν υπάρχει (σε αντίθεση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που το ανεβάζει στο 1,5 δισ. ευρώ) στηριζόμενη στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του διμήνου. Εκεί το πρωτογενές πλεόνασμα αποτυπώνεται στα 3,04 δισ. ευρώ όταν ο στόχος ήταν στο 1,07. Δηλαδή βρίσκεται σχεδόν δύο δισ. περισσότερα. Βασικός τροφοδότης αυτού του αποτελέσματος είναι ο περιορισμός δαπανών στα 8,3 δισ., δηλαδή σχεδόν ένα δισ. κάτω από τον στόχο, με την Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής όμως να μην συμφωνεί με τον όρο "στάση πληρωμών". Σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«Δεν υπάρχει καμία πολιτική “στάσης πληρωμών” στο εσωτερικό ούτε δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Στο πρώτο τρίμηνο οι πληρωμές τόκων και χρεολυσίων φτάνουν τα 4 δισ. (ποσό που ξεπερνάει τις πρωτογενείς δαπάνες ενός μήνα). Με άλλα λόγια, πληρώνουμε δαπάνες τεσσάρων μηνών με τα έσοδα τριών. Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα αλλά η κατάσταση εξ ορισμού δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' αόριστο». 

«Καμουφλάζ» της φοροεπιδρομής 

Την ίδια στιγμή, ο προϊστάμενος του οικονομικού επιτελείου Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπαθεί εδώ και δύο ημέρες να διαψεύσει τις πληροφορίες που διαρρέουν από το Υπουργείο του και τους συνεργάτες του, για τις επερχόμενες αυξήσεις στη φορολογία, οι οποίες όμως είναι μονόδρομος προκειμένου να βρεθούν τα 2 δισ. για να κλείσει η δημοσιονομική τρύπα του 2016. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια που εκφώνησε από το βήμα της Βουλής:

«Αυτά που διαβάζω στα δελτία των 8 και 9 το βράδυ είναι πολύ μακριά από αυτά που συζητάμε. Ξαφνιάζομαι σε ποιες συναντήσεις αναφέρονται και σε ποιες συζητήσεις. Όχι αυτές πάντως που είμαι εγώ». 

Την ίδια στιγμή όμως, νέες πληροφορίες, θέλουν την κυβέρνηση να συνεχίζει στο παρασκήνιο τον επανασχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ, με στόχο να μην χαθούν 350 εκατομμύρια από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών και αντιθέτως να βρεθούν επιπλέον άλλα 200. Η λύση είναι η επιβάρυνση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τη στιγμή που ο ΕΝΦΙΑ αποδεικνύεται ένας υπεραποδοτικός φόροας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τελευταίες απέφερε στα ταμεία 2,7 δισ. αντί 2,5.

Σε ανάλογη προσπάθεια καμουφλαρίσματος των κυβερνητικών προθέσεων επιδόθηκε και ο Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος τόνισε χθες στη Βουλή ότι δεν θα υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις στα Ι.Χ., ασχέτως αν έχει ήδη συσταθεί ειδική επιτροπή με μοναδική αποστολή την αύξηση των κρατικών εσόδων από όλο το φάσμα χρήσης και φορολόγησης των αυτοκινήτων.