Και μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει ότι όλα θα κλείσουν στις 22 Απριλίου και μπορεί να λέει ότι το φορολογικό έχει σχεδόν κλείσει και μπορεί ο Υπουργός Εργασίας να επιμένει ότι και το ασφαλιστικό θα είχε κλείσει αν δεν μπλεκόταν με τα δημοσιονομικά (και άρα και με τους φόρους) σε κάθε περίπτωση όμως το μέτωπο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ανοιχτό και άρα η αβεβαιότητα παραμένει.

Την ίδια στιγμή πάντως η κυβέρνηση εξαπέλυσε προχθές νέα επίθεση στο ΔΝΤ κοιτάζοντας όμως προς την συσπείρωση της κοινοβουλευτικής της ομάδας, καθώς το πακέτο είναι πολύ μεγάλο και όσο πάει και μεγαλώνει. Πάμε λοιπόν να δούμε ποια πράγματα έχουν κλείσει, για ποια υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά και για ποια έχει υπάρξει απόρριψη, είτε από την ελληνική πλευρά, είτε από την πλευρά των δανειστών.

Τι έχει «κλείσει»

Νέα φορολογική κλίμακα. Όσο κι αν λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι αυτά που βλέπει στα δελτία των 8 και 9 απέχουν πολύ μακριά από αυτά που συζητούνται, αυτό που έχει αποφασιστεί είναι μία νέα φορολογική κλίμακα η οποία θα πρέπει να φέρει περισσότερα χρήματα στα ταμεία και ως εκ τούτου θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους που έχουν ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και άνω.

Μείωση αφορολόγητου στα 9.100 €: Για την κυβέρνηση ήταν πολύ σημαντικό επικοινωνιακά το αφορολόγητο να μην πέσει κάτω από τα 9.000 ευρώ και τυπικά τα κατάφερε, στην ουσία όμως, ταυτόχρονα με τη μείωση του αφορολογήτου αυξάνει τον φόρο στο πρώτο κλιμάκιο και μειώνει τα όρια επιβολής του πρώτο φόρου παίρνοντας περισσότερα από περισσότερους στα χαμηλά επίπεδα.

Μονιμοποίηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης: Προφανώς στο θέμα της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης ισχύει η λαϊκή έκφραση «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» και φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη σαγήνη αυτού του φόρου, τον οποίο μάλιστα κάνει πολύ πιο τσουχτερό δημιουργώντας νέα κλίμακα που θα φέρει επιβαρύνσεις από τα 18.000 €.

Πού παραμένει κάποιο ερωτηματικό

Ύψος Εθνικής Σύνταξης 15ετίας: Το ασφαλιστικό είναι πάντα ένας πολύ αστάθμητος παράγοντας σε κάθε διαπραγμάτευση καθώς είναι το δυσκολότερο πράγμα για να περάσει από τη Βουλή, Σύμφωνα με το Γιώργο Κατρούγκαλο ένα από τα ανοιχτά σημεία είναι η Εθνική Σύνταξη με 15 χρόνια εργασίας που φαίνεται ότι θα παραμείνει λίγο πάνω από τα 300 ευρώ.

ΕΝΦΙΑ με νέες επιβαρύνσεις: Εντάξει, θα αφορούν την υψηλή ακίνητη περιουσία απ’ την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να βγάλει 200 εκατομμύρια, αλλά και τη ρετσινιά ότι και διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ και προσπαθεί να τον κάνει πιο αποδοτικό. Υπολογίζεται ότι οι αυξήσεις θα αφορούν τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ (όπως και να ονομαστεί) για περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ.

Αύξηση τελών και κόστους χρήσης αυτοκινήτου: Ο Τρύφων Αλεξιάδης έλεγε προχθές στη Βουλή ότι δεν σχεδιάζονται ούτε νέοι φόροι στο αυτοκίνητο, ούτε επιβαρύνσεις στα τέλη, ή στη χρήση του (δηλαδή στα καύσιμα). Η αλήθεια δυστυχώς είναι ότι όταν μια κυβέρνηση μιλάει για «εξορθολογισμό» ενός ήδη ακριβού «σπορ» όπως είναι το αυτοκίνητο, δυστυχώς ο δρόμος είναι ένας: Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Κι ας λέει ότι θέλει ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση: Είναι μία πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι από τους δανειστές. Για την ώρα συζητείται.

Αύξηση τέλους κινητής τηλεφωνίας: Ισχύουν κι εδώ τα ίδια με το προηγούμενο.

Τι έχει απορριφθεί

Αύξηση ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ: Ήταν κάτι που χωρίς πολλά πολλά απορριφθεί από την ελληνική πλευρά και ήταν τόση η ένταση της απόρριψης που οι δανειστές δεν επέμειναν.

Μείωση μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο: Ισχύει ό,τι και στο προηγούμενο και μάλιστα εδώ η απόρριψη ήταν ακόμη πιο έντονη από την ελληνική πλευρά. Το φανταζόσασταν άλλωστε.

Τέλος τραπεζικών συναλλαγών: Αυτή είναι μία πρόταση που επανάφερε η Ελλάδα, όμως εδώ οι δανειστές ήταν εκείνοι που δεν την συζήτησαν.