Με μέτρα 3% του ΑΕΠ, ήτοι 5,4 δισ.ευρώ θα κλείσει όπως όλα δείχνουν ο λογαριασμός της αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση,  τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη πρέπει να έχουν κλειδώσει οι προτάσεις μέχρι το Σάββατο οπότε αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το κλιμάκιο με τους επικεφαλής του Κουαρτέτου

Νωρίτερα, σήμερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Γιάννη Δραγασάκη στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, προκειμένου να καταλήξουν στα νέα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τον Μάιο, εφόσον ξεκινήσουν οι φορολογικές δηλώσεις. Σε περίπτωση που η φορολογική δήλωση καταβληθεί αργότερα τότε εξετάζεται το σενάριο καταβολής σε επτά δόσεις.

Ένα άλλο θέμα που προσπαθούν να επιτύχουν στο οικονομικό επιτελείο είναι να μην ισχύσει η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο του προσφυγικού, και πρόκειται για τη Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, αμέσως μετά την σύσκεψη του ΚΥΣΟΙΠ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα έχουμε κλείσει έως τις 15 Απριλίου» γιατί μετά ακολουθεί η σύνοδος του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι δανειστές φέρονται να έχουν δεχθεί ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ, όπως έλεγε η Κομισιόν, και όχι 4% όπως έλεγε το ΔΝΤ, δηλαδή μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ περίπου. 

Ωστόσο, η ίδια πηγή σημείωνε ότι υπάρχει δυσκολία να εξευρεθούν φορολογικά μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ  για να κλείσει ο λογαριασμός του 2017 και του 2018.

Σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις Σόιμπλε για το χρέος κούνησε το κεφάλι με προβληματισμό αλλά είπε ότι πρέπει να προχωρήσει γιατί το θέλει το ΔΝΤ.

«Αν κλείσει το ασφαλιστικό και δημοσιονομικό ουσιαστικά θα έχει κλείσει η αξιολόγηση», σημείωσε η ίδια πηγή.