Την πεποίθηση ότι είναι πολύ ισχυρό το σενάριο της ελαστικότητας του προγράμματος στήριξης στην Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης εξέφρασε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όπστφελντ. 

Όπως τονίζει ο ίδιος:

Βραχυπρόθεσμα ασφαλώς να υπάρξει κάποια ελαστικότητα στους στόχους του προϋπολογισμού. Σε τελευταία ανάλυση τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτα, όπως, επίσης και η αμφισβητούμενη από τους ευρωεταίρους διαγραφή χρέους παραμένει απαραίτητη.

Ο 'Οπστφελντ συνιστά προσοχή στο θέμα της επιστροφής σε εθνικούς τρόπους σκέπτεσθαι: 

Υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη μια τάση να απορρίπτεται η οικονομική ενσωμάτωση και να αναζητούνται εθνικές λύσεις.  Ακριβώς τώρα είναι αναγκαία όχι λιγότερη αλλά περισσότερη συνεργασία.

Αυτό, ωστόσο, που ανησυχεί τον Αμερικανό οικονομολόγο είναι η επανακατασκευή συνοριακών φρακτών στην Ευρώπη.

Αυτή η πολιτική επιδρά «στην ιδέα της νομισματικής ένωσης εκ διαμέτρου αντίθετα» υποστηρίζει και επισημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει «να βρει έναν δρόμο, ώστε να μοιράσει τα βάρη της ανθρωπιστικής καταστροφής με την υποδοχή και της ενσωμάτωση των προσφύγων».

''Για το ξεπέρασμα της ευρωκρίσης θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες. Σε αυτές ανήκει η δημιουργία ενός συστήματος εγγυήσεως καταθέσεων, μια πρόταση την οποία απορρίπτει κυρίως η Γερμανία'', καταλήγει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ