current views are: 3

30 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση04:25

Το μείγμα των μέτρων και ο «πυκνός» Απρίλιος

Συνεχίζεται αμείωτη η ίδια τακτική απόκρυψης της αλήθειας και από αυτή την κυβέρνηση, την δεύτερη της αριστερά. Δυστυχώς οι δημοσιογράφοι του οικονομικού ρεπορτάζ έχουμε πλέον εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις και θυμόμαστε. 

Δημοσίευση 04:25’

Συνεχίζεται αμείωτη η ίδια τακτική απόκρυψης της αλήθειας και από αυτή την κυβέρνηση, την δεύτερη της αριστερά. Δυστυχώς οι δημοσιογράφοι του οικονομικού ρεπορτάζ έχουμε πλέον εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις και θυμόμαστε. 

Συνεχίζεται αμείωτη η ίδια τακτική απόκρυψης της αλήθειας και από αυτή την κυβέρνηση, την δεύτερη της αριστερά. Δυστυχώς οι δημοσιογράφοι του οικονομικού ρεπορτάζ έχουμε πλέον εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις και θυμόμαστε. Θυμόμαστε όλες τις κυβερνήσεις να μην λένε ποτέ τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά κυρίως τι θα συμβεί με τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Αυτή την τραγική παράδοση συνέχισε και χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης αναλύοντας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τι θα γίνει με τις αποφάσεις που θα νομοθετηθούν μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης. 

«Δεν θα υλοποιηθούν». Αυτό εκστόμισε έτσι, ανερυθρίαστα ο κύριος Χουλιαράκης. Λες και δεν θυμόμαστε όλοι τι έχει συμβεί σε αποφάσεις της τρόικας που αποφασίστηκαν και είτε δεν έγιναν πράξη, ή ανατράπηκαν αργότερα. Πολύ απλά επανήλθαν οι δανειστές, τις απαίτησαν και τελικά είτε έγιναν πραγματικότητα, είτε απαιτήθηκε να αντικατασταθούν με άλλα μέτρα, τα γνωστά ισοδύναμα. Να θυμηθούμε τι έγινε με την ΦΠΑ στην εκπαίδευση; Έναν φόρο ο οποίος -φανταστείτε- δεν ήταν καν τροϊκάνης έμπνευσης, αλλά της ίδιας της κυβέρνησης και μόλις άκουσαν την ιδέα οι επικεφαλής την έβαλαν στο σχετικό κουτάκι και την έβγαλαν μόνο όταν δήλωσε η κυβέρνηση ότι θα αντικατασταθεί από το τέλος των 5 σεντς σε κάθε στήλη του ΟΠΑΠ. Αλλά ούτε και αυτό έχει προχωρήσει, κι έτσι ακόμη και σήμερα το κουαρτέτο υπολογίζει τα έσοδα από αυτό το μέτρο και τα απαιτεί. 

Και θέλει να μας πείσει ο κύριος Χουλιαράκης ότι τελικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν τα έχουν μετρήσει καλά, γι’ αυτό και τελικά δεν θα χρειαστεί να γίνει πραγματικότητα το πακέτο του που απαιτούσε μέτρα 4,5% του ΑΕΠ, ύψους 7 έως 8 δισ. αλλά θα προχωρήσει το mezzo πακέτο της ευρωπαϊκής τρόικας, που ζητά 3%, δηλαδή 5,25 δισ. ευρώ. Αλλά κι αυτό -κατά τον κ. Χουλιαράκη δεν θα χρειαστεί γιατί τελικά το 2015 θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ (αντί ελλείμματος 0,25%) και άρα θα έχει η οικονομία επιπλέον 880 εκατομμύρια ευρώ. 

Το μείγμα των μέτρων 

Σε κάθε περίπτωση αυτό που συζητείται (επισήμως) στην διαπραγμάτευση είναι το πακέτο του 3% του ΑΕΠ το οποίο θα προέλθει κατά 2% από φόρους (δηλαδή 3,5 δισ.) και 1% (άρα 1,75 δισ.) από το ασφαλιστικό. Στην ουσία η κυβέρνηση θα προσπαθήσει για άλλη μία φορά να κλείσει τις τρύπες κυρίως με φόρους και λιγότερο με περικοπές δαπανών, αντί να έκανε το αντίστροφο. Αλλά και πάλι ο περικοπές δαπανών θα στερήσουν χρήματα από τους πολίτες και τις αγορές, αφήνοντας ξανά στο απυρόβλητο την δημόσια διοίκηση και την κακή της διαχείριση που παραμένει ένα τεράστιο σουρωτήρι. 

Ο «πυκνός» Απρίλιος 

Αξίζει να αναφερθούμε και στο χρονοδιάγραμμα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Πότε λήγουν οι συζητήσεις; Στις 15 Απριλίου που έλεγε προχθές μετά το ΚΥΣΟΙΠ υψηλότατο κυβερνητικό στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας ή στις 22 Απριλίου που είπε εχθές ο κύριος Χουλιαράκης στη Βουλή; Ή μήπως στις 7 Απριλίου που συνεδριάζει το EuroWorking Group; Γιατί αν συμβαίνει το τελευταίο τότε από τη Δευτέρα 4 Απριλίου που ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, μένουν μόλις τρεις ημέρες για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

Που σημαίνει ότι στο παρασκήνιο τα πράγματα προχωρούν και σχεδόν έχουν συμφωνηθεί, μετατρέποντας την διαπραγμάτευση σε κενό γράμμα. Σε κάθε περίπτωση, αν η διαπραγμάτευση «σκαλώσει» και φτάσει να είναι ανοιχτή έως τις 15 Απριλίου οπότε και ξεκινά η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, θα χαθούν τρεις ημέρες και οι διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν στις 18 Απριλίου. Όμως τότε θα μένουν μόλις τέσσερις ημέρες μέχρι το Eurogroup της 22ης Απριλίου, την απώτερη ημερομηνία ολοκλήρωσης για την πρώτη αξιολόγηση, την οποία αν τη χάσουμε θα γίνει πραγματικότητα η ανησυχία του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον Μάιο.


σχετικα αρθρα