Την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ δεν θα ρίξει δραστικά τα επιτόκια των τραπεζών εξέφρασε στο Politico το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

'Οπως τόνισε:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα οδηγήσει τα επιτόκια σε «παράλογα» αρνητικό έδαφος και τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι το βασικό εργαλείο πολιτικής της τράπεζας παρόλο που δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω μειώσεις.

(Οι τράπεζες) γνωρίζουν ότι δεν θα οδηγήσουμε τα επιτόκια σε παράλογα αρνητικό έδαφος. Αλλά ποτέ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω κινήσεις. Αυτό δεν είναι ούτως ή άλλως αξιόπιστο.

«Τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι το βασικό μας εργαλείο, απλά στηρίζουν την ευρύτερη πολιτική μας», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Κερέ αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθούν «χρήματα από το ελικόπτερο», ή την άμεση παροχή ρευστού στους καταναλωτές για να τονωθεί η κατανάλωση καθώς ένα τέτοιο μέτρο κινδυνεύει να περάσει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών.

"Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς κάποιου είδους επιμερισμού του κινδύνου με τις κυβερνήσεις, το οποίο θα μπορούσε να είναι πρακτικά και νομικά προβληματικό", δήλωσε.