Επιστολή σε Τσακαλώτο και Σταθάκη με την οποία ζητά τη διεύρυνση των ευεργετικών διατάξεων για την επιχειρηματικότητα "δεύτερης ευκαιρίας" απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. 

Με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, που ολοκληρώνονται σύντομα, η ΕΣΕΕ ζητά η λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» να μην καλύπτει μόνο τις περίπου 700 με 800 επιχειρήσεις που πτωχεύουν κάθε χρόνο αλλά να συμπεριλάβει και αυτές που λόγω της κρίσης αναγκάστηκαν να πτωχεύσουν τα προηγούμενα χρόνια.

Η συνομοσπονδία δηλώνει ακόμη ότι στηρίζει την διαφαινόμενη αντικατάσταση των συνδίκων πτώχευσης από τους συμβούλους αφερεγγυότητας. Πρόκειται για μια νέα επαγγελματική κατηγορία στο πρότυπο ξένων πρακτικών, πιστοποιημένα πρόσωπα με γνώσεις στην οικονομική των επιχειρήσεων, το πτωχευτικό πλαίσιο, το φορολογικό και εμπορικό δίκαιο, τα οποία θα αναλαμβάνουν τη διαχείριση και την άμεση ρευστοποίηση της περιουσίας πτωχεύσαντος, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.

Σημειώνεται ότι η συνομοσπονδία έχει τονίσει και στο παρελθόν την ανάγκη να επικουρηθεί η «εντός κρίσης μικρομεσαία επιχείρηση, δηλαδή η επιχείρηση εκείνη που δεν είχε χρέη και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προ της κρίσης αλλά περιήλθε στην θέση του οφειλέτη λόγω της ύφεσης, της πτώσης του τζίρου και της κατάρρευσης των δικτύων της".

"Είναι κρίμα επιχειρηματίες με δυνάμεις, καλές ιδέες και προοπτικές, τονίζει ο κ. Κορκίδης, οι οποίοι με υπερπροσπάθεια έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης να μείνουν μάχιμοι, να τίθενται βιαίως εκτός αγοράς, να εγκαταλείπονται στην τύχη τους, να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και να χάνονται για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, επειδή δεν υπάρχουν εργαλεία ικανά να τους προστατέψουν και να τους βοηθήσουν στην πιο δύσκολη ώρα τους".