current views are: 5

30 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση11:08

Κατσέλη: Έτοιμη να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας η Εθνική Τράπεζα

«Η Εθνική, όπως έκανε πάντοτε, ανταποκρίνεται σήμερα στις πιεστικές ανάγκες της χώρας για ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης, για προάσπιση της κοινωνικής συνοχής και συνεχή αναβάθμιση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη.

Δημοσίευση 11:08’

«Η Εθνική, όπως έκανε πάντοτε, ανταποκρίνεται σήμερα στις πιεστικές ανάγκες της χώρας για ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης, για προάσπιση της κοινωνικής συνοχής και συνεχή αναβάθμιση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη.

«Η Εθνική, όπως έκανε πάντοτε, ανταποκρίνεται σήμερα στις πιεστικές ανάγκες της χώρας για ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης, για προάσπιση της κοινωνικής συνοχής και συνεχή αναβάθμιση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη.

Σε εκδήλωση, με αφορμή τον εορτασμό των 175 από την ίδρυση της τράπεζας, η κυρία Κατσέλη πρόσθεσε πως «το κάνει με τη στήριξη βιώσιμων επενδυτικών πρωτοβουλιών, τη δημιουργία νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων, την προώθηση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και με το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

«Η πορεία της Εθνικής Τράπεζας, μέσα από τους αιώνες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία και την ιστορία του Ελληνικού κράτους. Μία παράλληλη διαδρομή, μία συμπόρευση, που μέσα από καίριες δραστηριότητες και παρεμβάσεις της Εθνικής Τράπεζας, την έχουν καθιερώσει, όχι ως μια ακόμη Τράπεζα, αλλά ως έναν θεσμό του τόπου μας: Ως την «Εθνική Τράπεζα» όλων των Ελλήνων. Η διαχρονική παρουσία και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Εθνικής στην αναπτυξιακή, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή της χώρας, είναι αυτό που προσδίδει και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Τράπεζας», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρόσθεσε:

Η διατήρηση της ενεργού της παρουσίας και η καθοριστική συμβολή της στα ελληνικά δρώμενα αποτελεί μεγάλη πρόκληση και ευθύνη για όλους μας. Το τρίπτυχο ανάπτυξη – κοινωνία – πολιτισμός που συνδέει διαχρονικά την πορεία της Εθνικής Τράπεζας από την ίδρυσή της έως σήμερα, με μεγάλες και καίριες παρεμβάσεις σε κρίσιμες για τον τόπο μας στιγμές, είναι αυτό που την έχει καθιερώσει στη συνείδηση του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας, ως θεσμό της χώρας. Αυτήν ακριβώς την αντίληψη υπηρετούμε και σήμερα. Η Εθνική, όπως έκανε πάντοτε, ανταποκρίνεται σήμερα στις πιεστικές ανάγκες της χώρας για ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης, για προάσπιση της κοινωνικής συνοχής και συνεχή αναβάθμιση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου. Και το κάνει με τη στήριξη βιώσιμων επενδυτικών πρωτοβουλιών, τη δημιουργία νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων, την προώθηση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, τόνισε:

Είμαστε έτοιμοι να αφιερώσουμε όλες τις δυνάμεις της Εθνικής στο να ηγηθεί της ανάκαμψης της οικονομίας. Η Εθνική, με κεφαλαιακούς δείκτες χωρίς προηγούμενο στην αγορά μας, και μέσω της πλεονάζουσας ρευστότητάς της, είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την οικονομία και να υποστηρίξει επιχειρήσεις νέας νοοτροπίας, μέσω ορθής ανάληψης κινδύνου, και ευθυγράμμιση κινήτρων μεταξύ τράπεζας και επιχείρησης.

«Πιστεύω ακράδαντα στην σημασία της συνέχειας και στο χρέος μας, η εκάστοτε διοίκηση και οι εργαζόμενοι να δουλεύουμε τόσο με σεβασμό στην ιστορία μας όσο και με το βλέμμα μας στο μέλλον, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να γινόμαστε καλύτεροι και να αλλάζουμε ώστε να εξυπηρετούμε τις ανάγκες όπως αυτές διαμορφώνονται ανά πάσα χρονική στιγμή. Η προσαρμοστικότητα είναι αναγκαία προϋπόθεση για την διαχρονική διατήρηση της ισχύος μας, και αυτό αποδεικνύεται από την ιστορία μας. Έτσι, συνεχίζουμε να προσαρμοζόμαστε, πρώτα εσωτερικά, βελτιώνοντας τον τρόπο που λειτουργούμε. Αλλά προσαρμόζουμε συνεχώς και τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας», πρόσθεσε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής επισήμανε ότι «μόνο μέσω της συνεχούς δυναμικής αλλαγής μπορούμε να διατηρούμε τον ηγετικό μας ρόλο».

«Αναγνωρίζουμε τις ανάγκες της κοινωνίας, και ψάχνουμε για νέες λύσεις που ενώνουν τις δυνάμεις της κοινωνίας και φέρνουν πιο κοντά αυτούς που θέλουν να προσφέρουν, με αυτούς που έχουν ανάγκη: πρόσφατα επενδύσαμε στην πλατφόρμα του Act4Greece, μία νέα για τα ελληνικά δεδομένα πλατφόρμα crowdfunding, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει την δράση της για κοινωφελείς σκοπούς. Σε δεύτερη φάση, και όταν ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του νομικού πλαισίου, θα χρησιμοποιήσουμε την πλατφόρμα αυτή και για χρηματοδοτικούς σκοπούς νεοφυών επιχειρήσεων, σε μία στιγμή που η χώρα μας έχει να εισπράξει το μέγιστο όφελος από την προώθηση και υποστήριξη της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Στηρίζουμε τους πελάτες μας όλων των μεγεθών, μέσα από νέα εργαλεία και στρατηγικές συνεργασίες με την EBRD και το EIF, ενώ δεν σταματήσαμε καθ’όλη την διάρκεια των τελευταίων ετών την διοχέτευση ρευστότητας στους πελάτες μας. Αναδεικνύουμε νέες επιχειρήσεις, μέσα από τους διαγωνισμούς μας αλλά και την συμμετοχή της τράπεζας στο κεφάλαιο νεοφυών επιχειρήσεων. Βρισκόμαστε δίπλα στους πελάτες μας, στα εύκολα και στα δύσκολα. Σεβόμενοι τους καταθέτες μας, αναζητούμε αποτελεσματικές λύσεις για τους πελάτες μας οι οποίοι θέλουν να είναι συνεπείς αλλά αδυνατούν να το κάνουν. Υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις αυτές που δυσκολεύονται στην παρούσα χρονική συγκυρία αλλά με την σωστή υποστήριξη έχουν προοπτική και είναι ανταγωνιστικές, ώστε να γίνουν μέρος της επιστροφής της οικονομίας στην ανάκαμψη. Επενδύουμε συστηματικά στην Πληροφορική, ώστε να προσφέρουμε πρότυπες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πελάτες μας. Θυμόμαστε, προσαρμοζόμαστε, αλλάζουμε και συνεχίζουμε λοιπόν», ανέφερε επίσης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ. Κωστής Μελαχροινός, σε ομιλία του, στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μελά, μεταξύ άλλων τόνισε:

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, στην έδρα του Κεντρικού τους Καταστήματος της περιόδου 1900 – 1973, παρουσιάζουν σήμερα την Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων αποδίδοντας την τιμή που αξίζει στην Εθνική Τράπεζα για τα 175 χρόνια από την ίδρυσή της – γεγονός τεράστιας εθνικής, κοινωνικής και οικονομικής σημασίας – που τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, καθώς ιδρύθηκαν 13 χρόνια νωρίτερα. Οι σχέσεις όμως των Ελληνικών Ταχυδρομείων με την Εθνική Τράπεζα δεν περιορίζονται στην επετειακή έκδοση που έγινε με τη χρήση του εκδοτικού δικαιώματος των Ελληνικών Ταχυδρομείων να τυπώνουν ακόμα αξίες, αλλά επεκτείνεται και στην αξιοποίηση του αρχειακού υλικού της «Ασπιώτης ΕΛΚΑ» που περιλαμβάνει τις εκδόσεις των Ελληνικών Ταχυδρομείων της περιόδου 1913-1983 και τώρα ταξινομείται και αναδεικνύεται από το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας. Σήμερα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προτείνουν στην Εθνική Τράπεζα να αναλάβει τη λειτουργία Ταχυδρομικού πρακτορείου στο ισόγειο του Μεγάρου Μελά, στο χώρο που για 73 χρόνια λειτουργούσε το Κεντρικό Ταχυδρομείο Αθηνών.

Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων για την ίδρυση της Εθνικής

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Τράπεζα προγραμματίζει για τον εορτασμό των 175 χρόνων από την ίδρυση της, σειρά εκδηλώσεων, καθώς στις 30 Μαρτίου του 1841, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος «περί συστάσεως της Εθνικής Τραπέζης».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων κυκλοφόρησε από τα ΕΛΤΑ αναμνηστική σειρά τεσσάρων γραμματοσήμων «175 χρόνια από την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας».

Στην πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της σειράς και ημέρα της επετείου, σήμερα, στα κεντρικά ταχυδρομικά καταστήματα 8 πόλεων της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Λάρισα, Ηράκλειο και Ερμούπολη Σύρου) οι φιλοτελιστές είχαν την ευκαιρία να σφραγίσουν τα φιλοτελικά τους αντικείμενα με αναμνηστικές σφραγίδες οι οποίες μάλιστα ήταν και διαφορετικές για κάθε πόλη.


σχετικα αρθρα