Έντονη ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει για την οικονομία τυχόν αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, όπως φαίνεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, εκφράζει ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι παρά την μείωση των τιμών λιανικής που οφείλεται στην αντίστοιχη υποχώρηση των διεθνών τιμών η κατανάλωση καυσίμων κατά το πρώτο δίμηνο του έτους μειώθηκε κατά 10%.

Σημειώνει εξάλλου ότι η φορολογία στα καύσιμα είναι ήδη από τις υψηλότερες στην Ευρώπη (70% της τελικής τιμής για τις βενζίνες, 55% για το πετρέλαιο κίνησης και 50% για το θέρμανσης) και  προσθέτει πως οι διεθνείς τιμές ενδέχεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι είναι αμφίβολο αν η αύξηση των φόρων θα αποφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα (επικαλούμενος την εμπειρία από την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης το 2012) και προειδοποιεί για επιπτώσεις στο μεταφορικό κόστος και τις τιμές των προϊόντων σε περίπτωση που αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης.

Την ίδια ώρα φουντώνουν τα σενάρια που φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση ώστε να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα και να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές.

Στο στόχαστρο μπαίνουν αυτοκίνητα που κινούνται με τη συμβατική βενζίνη, αλλά και τα πετρελαιοκίνητα και τα υγραεριοκίνητα, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομικών είναι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αύξηση του ΕΦΚ θα φτάσει τα 10 λεπτά και στην περίπτωση αυτή η τελική τιμή της αμόλυβδης θα εκτοξευθεί στα 1,477 ευρώ από 1,347 σήμερα - αύξηση 13 ολόκληρων λεπτών του ευρώ. Σε κάποιες περιοχές η τιμή της βενζίνης θα εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από το 1,50 ευρώ το λίτρο.

Για το πετρέλαιο κίνησης η τιμή θα εξαρτηθεί ανάλογα με το σενάριο αύξησης του ΕΦΚ που θα επιλεγεί. Εάν αυξηθεί κατά 10 λεπτά, τότε το πετρέλαιο κίνησης (από 0,89 έως 1,05 που τιμάται σήμερα) θα κυμαίνεται με βάση τις σημερινές τιμές στην Αττική από το 1 έως το 1,17 ευρώ το λίτρο.

Εάν όμως επιλεγεί το ενδεχόμενο της εξομοίωσης του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης με τη βενζίνη τότε η τιμή αναμένεται να εκτιναχθεί πάνω από το 1,4 ευρώ το λίτρο. Η επιβάρυνση θα είναι σημαντική και θα καταστήσει και τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα ασύμφορα.