Μια άλλη παράμετρος της κατάστασης που επικρατεί στην Ειδομένη έρχεται στο φως, καθώς ελληνικές και ξένες εταιρείες διαμαρτύρονται για τις απώλειές τους λόγω της πολυήμερης διακοπής λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής και ζητούν αποζημιώσεις από το κράτος. 

Σύμφωνα με τα «Τα Νέα», εταιρίες διεθνών μεταφορών έχουν αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τους αναπληρωτή υπ. Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, σημειώνοντας ότι κάποιοι από τους πελάτες, έχουν ρήτρες και ζητούν πλέον αποζημιώσεις για τις απώλειες που έχουν υποστεί τόσες ημέρες.

Επικαλούνται, μάλιστα, ποινικές ρήτρες που έχουν τα συμβόλαιά τους και μιλούν για εκατοντάδες εγκλωβισμένα βαγόνια, ενώ ειδικά όσοι έχουν προορισμό την Κεντρική Ευρώπη επωμίζονται επιπλέον κόστος σε χρήμα έως 6.000 ευρώ ανά συρμό και σε χρόνο έως δύο ημέρες διαδρομή.

Εν τω μεταξύ, το βουλγαρικό δίκτυο είναι περιορισμένης δυναμικότητας και τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν ξεπερνούν καθημερινά τα τρία, ενώ μέσω του ελληνοσκοπιανού δικτύου διέρχονται τουλάχιστον έξι με επτά.

Μάλιστα, στην επιστολή τους αναφέρουν ότι σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, ούτε θα επιτρεπόταν ποτέ να γίνει.