Αποκρυσταλλώνονται πλέον με τον πιο σκληρό τρόπο οι προθέσεις της κυβέρνησης γύρω από το ύψος των μέτρων, τα οποία έχουν υπολογιστεί στα 5,4 δισ. (3% του ΑΕΠ όπως τα ζητά η Κομισιόν) με τον πρωθυπουργό όμως στην ομιλία του στη Βουλή να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα να είναι και υψηλότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αναφορά του δεν ήταν καθόλου συγκεκριμένος και μίλησε για «5 με 6 δισεκατομμύρια» τη στιγμή που 600 εκατομμύρια σίγουρα δεν είναι «ψιλικοκό» για να βρεθούν αυτή την περίοδο. 

Η κυβέρνηση λοιπόν έχει εγκαταλείψει πλήρως την άποψη ότι είτε δεν χρειάζονται καθόλου μέτρα για φέτος ή το πολύ στο 1% του ΑΕΠ κάτι που εμφανίστηκε στις συζητήσεις στο Hilton αλλά γρήγορα αποσύρθηκε καθώς τα επιπλέον 800 εκατομμύρια που προήλθαν από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, δεν έπεισαν τους δανειστές. Έτσι, η κυβέρνηση μην έχοντας άλλη διέξοδο και ακολουθώντας το σύστημα «το μή χείρον βέλτιστο» έμεινε μακριά από την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ήθελε μέτρα στο 4,5% του ΑΕΠ (περί τα 8 δισ. ευρώ). Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή, ο οποίος μετέφερε δήλωση του Ντεκλάν Κοστέλο με τον οποίο συναντήθηκαν Έλληνες ευρωβουλευτές. Όπως είπε ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν τον διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν τα τέλη Απριλίου διότι «οι διαφορές που απομένουν ανάμεσα στους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως γεφυρώσιμες και το ΔΝΤ θέλει συμφωνία και έχει πάψει να ζητά πράγματα πέρα από τη συμφωνία του καλοκαιριού». 

Πλήρως ανοιχτό παραμένει το Ασφαλιστικό 

Λίγο πριν την τελευταία αποχώρηση της τρόικας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έλεγε στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο Hilton ότι αν δεν υπήρχαν ανοιχτά θέματα στο φορολογικό, το ασφαλιστικό θα είχε κλείσει. Κι όμως χθες ο Υφυπουργός του Τάσος Πετρόπουλος τον άδειασε αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν και στα ασφαλιστικό σοβαρά προβλήματα. Συγκεκριμένα εξήγησε ότι οι δανειστές «θεωρούν ότι είναι συνταξιοδοτική δαπάνη τα προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία και τις άλλες χώρες, δεν θεωρούνται συνταξιοδοτική δαπάνη». 

Τι σημαίνει το αίτημα αυτό των δανειστών και γιατί αντιδρά η κυβέρνηση; Σημαίνει πολύ απλά ότι αν ανεξαρτητοποιηθεί η χρηματοδότησης της πρόνοιας το εφάπαξ (για παράδειγμα) θα πρέπει να υπολογίζεται μόνο βάση των χρημάτων που βρίσκονται στους λογαριασμούς των Ταμείων που τα καταβάλουν, τα οποία όμως σε αυτή τη φάση είναι σχεδόν άδεια. Γιατί αυτό; Διότι ενώ τα επικουρικά ταμεία από τη φύση τους πρέπει να είναι κεφαλαιοποιητικά, στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις τα αντιμετωπίζουν κι αυτά με το σύστημα pay as you go, και άρα και αυτά τα ταμεία τα στηρίζουν οι σημερινοί εργαζόμενοι. Μόνο που σήμερα με ανεργία 24% και μειωμένους μισθούς, αλλά και μία κοινωνία που γερνάει αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. 

Σε αυτό το αποτέλεσμα κατέληξαν όλοι σχεδόν οι ειδικοί καθηγητές πανεπιστημίων που συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, τονίζοντας ότι οι εισφορές είναι πολύ υψηλές και θα πρέπει να μειωθούν, ενώ στο σύστημα παραμένουν απαράδεκτες ανισότητες. Και πως να μην υπάρχουν; Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Φράγκος, μόνο στο ΙΚΑ υπάρχουν 900 (!) τρόποι απόδοσης μίας σύνταξης, που σημαίνει ότι για κάθε ασφαλισμένο πρέπει να γίνει έλεγχος για να δουν οι υπάλληλοι σε ποια από αυτές πρέπει να ενταχθούν. 

Αναλύσεις που ξεχώρισαν ήταν εκείνη του Τάσου Γιαννίτση που εξήγησε ότι υπάρχουν συντάξεις ψηλότερες από το μισθό εκείνου που εργάζεται σήμερα στις ίδιες θέσεις. Για να καταλήξει ότι πιθανότατα η μοναδική λύση σε μία τέτοια κατάσταση που δεν είναι βιώσιμη, είναι η περαιτέρω περικοπή της σύνταξης.
Άλλη εκτίμηση που έκανε αίσθηση ήταν η πρόβλεψη του πρώην Διοικητή του ΙΚΑ Μιλτιάδη Νεκτάριου ότι με το νέο σύστημα -ακόμη και με τις σημερινές ασφαλιστικές εισφορές που είναι από τις υψηλότερες σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο- σε ένα διάστημα εργασιακού βίου 35 ετών, πολύ δύσκολα θα φτάσει κάποιος να πετύχει ένα ποσοστό αναπλήρωσης 50%.