Σειρά κατασχέσεων πραγματοποίησε η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου με ελέγχους στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, χαρακτηριστικές περιπτώσεις κατασχέσεων από 1 Φεβρουαρίου 2016 έως τις 15 Μαρτίου 2016 είναι οι ακόλουθες:

Κατασχέσεις ναρκωτικών

  • Το Τελωνείο Κήπων με τη συνδρομή των σκύλων ανιχνευτών της Τελωνειακής Υπηρεσίας διενήργησε έλεγχο σε εξερχόμενο της χώρας λεωφορείο και κατέσχεσε 30 κιλά ινδικής κάνναβης, συσκευασμένης σε πακέτα ανάμεσα σε ποσότητα ζάχαρης.
  • Το Τελωνείο Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» κατέσχεσε 9.610 γραμμάρια ινδικής κάνναβης σε ταχυδρομικό πακέτο. Κατά τη διενέργεια ελέγχων σε επιβάτες, εντόπισε σε χειραποσκευή και κατέσχεσε 7.400 χάπια με ναρκωτικές ουσίες.

Κατάσχεση χρυσού

  • Το Τελωνείο Κήπων, σε έλεγχο επιβατών λεωφορείου εξερχόμενου της χώρας, εντόπισε και κατέσχεσε επτά πλάκες χρυσού συνολικού βάρους 6.281 γραμμαρίων. Οι δράστες συνελήφθηκαν για λαθρεμπορία χρυσού και παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα.

Κατασχέσεις καπνικών

  • Το Ε’ Τελωνείο Πειραιά, αξιοποιώντας πληροφορίες που περιήλθαν στη Γενική Διεύθυνση τελωνείων & Ε.Φ.Κ., προέβη σε κατασχέσεις τεσσάρων συνολικά εμπορευματοκιβωτίων με 45.370.000 τεμάχια λαθραία τσιγάρα. Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 8.405.646 €. Οι έρευνες για τους τελικούς παραλήπτες συνεχίζονται
  • Η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων σε συνεργασία με την Κινητή Ομάδα Ελέγχου του ΣΤ΄ Τελωνείου Πειραιά διεξήγαγαν συντονισμένη έρευνα και εντόπισαν φορτηγό με εμπορευματοκιβώτιο με λαθραία τσιγάρα. Κατασχέθηκαν συνολικά 9.190.000 τεμάχια τσιγάρα, ενώ οι αναλογούντες δασμοί και φόροι υπολογίσθηκαν στο ποσό των 1.708.545 €.

Κατάσχεση ρευστών διαθεσίμων

Σε ελέγχους που διενήργησαν τα Τελωνεία Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», Κήπων, Ευζώνων και Ε’ Θεσσαλονίκης, κατά τη διακίνηση επιβατών από και προς τρίτες χώρες, δεσμεύθηκε το ποσό των 752.752 € σε ρευστά διαθέσιμα, λόγω μη δήλωσής τους στις τελωνειακές αρχές. Το επιβληθέν πρόστιμο, άμεσα καταβλητέο, ανέρχεται σε 192.704 €, ενώ συνεχίζεται από τις αρμόδιες αρχές η έρευνα για τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων.

Δεσμεύσεις λόγω παράνομης κατοχής επιβατικών οχημάτων

Οι πρόσφατα συσταθείσες Κινητές Ομάδες Ελέγχου της Τελωνειακής Υπηρεσίας σε επισταμένους ελέγχους στους οδικούς άξονες της χώρας προέβησαν σε τουλάχιστον 33 δεσμεύσεις επιβατικών οχημάτων λόγω παράνομης κατοχής και κυκλοφορίας τους από μη δικαιούχα πρόσωπα. Οι υποθέσεις είναι σε εξέλιξη προκειμένου να επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα.

Έλεγχοι για παράνομη διακίνηση αλκοολούχων και πετρελαίου

  • Οι Κινητές Ομάδες Ελέγχου έχουν διενεργήσει σειρά δειγματοληψιών αλκοολούχων σε επιχειρήσεις (μπαρ, καφετέριες) και πετρελαίου σε πρατήρια και φορτηγά και αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα των αναλύσεων από το Χημείο.
  • Οι Θαλάσσιες Ομάδες Ελέγχου κατά την επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου για την αποφυγή διάπραξης λαθρεμπορικών πράξεων εντόπισαν μεταξύ άλλων τρεις περιπτώσεις παράνομης χρήσης πετρελαίου ναυτιλίας.

Έλεγχοι για παράνομη διακίνηση φυτοφαρμάκων

Το Τελωνείο Μέρτζανης, κατά τη διενέργεια ελέγχων για την προστασία της υγείας των καταναλωτών, εντόπισε και κατέσχεσε φυτοπροστατευτικά προϊόντα, εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα, τα οποία στερούνταν έγκρισης κυκλοφορίας στη χώρα μας και μεταφέρονταν παράνομα.