current views are: 10

31 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση13:56

Σε 900 εκατ. ευρώ παραπάνω υπολογίζουν το δημοσιονομικό κενό οι θεσμοί

Για διαφορά της τάξης του 0,5% στο ύψος του εκτιμώμενου δημοσιονομικού κενού στην Ελλάδα έως το 2018 ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και ευρωκοινοβούλιο έκανε λόγο ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Δημοσίευση 13:56’

Για διαφορά της τάξης του 0,5% στο ύψος του εκτιμώμενου δημοσιονομικού κενού στην Ελλάδα έως το 2018 ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και ευρωκοινοβούλιο έκανε λόγο ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Τη διαφωνία μεταξύ των θεσμών και του ευρωκοινοβουλίου για το ύψος του δημοσιονομικού κενού στην Ελλάδα έως το 2018, από το οποίο εξάλλου θα κριθούν τα νέα φορολογικά μέτρα που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση, επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής πρόεδρος της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ,  Στέργιο Πιτσιόρλα και τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Γκουαλτιέρι διευκρίνισε ότι το δημοσιονομικό κενό σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εκτιμάται στο 3,5%  του ΑΕΠ ενώ σύμφωνα με την Ελλάδα και το Ευρωκοινοβούλιο στο 3%.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαφορά 0,5% του ΑΕΠ σε περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της Κομισιόν, κληθείς να σχολιάσει σήμερα τα περί διάστασης απόψεων μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ στα δημοσιονομικά μέτρα και στους δημοσιονομικούς στόχους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, απάντησε ότι η Επιτροπή επιθυμεί η συμφωνία του Αυγούστου «να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά, βασισμένη σε μια δίκαιη αξιολόγηση».

Επισήμανε, επίσης, ότι η Επιτροπή εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και υπενθύμισε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου.

Ο Γκουαλτιέρι, πάντως, τόνισε : «Η εντύπωση που αποκομίσαμε μετά τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, είναι ότι οι διαφορές γεφυρώνονται και δεν δικαιολογούνται περαιτέρω καθυστερήσεις», αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι «στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και το θέμα του χρέους».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα», κάτι που εκτιμά ότι θα έχει «πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές στη γενική εμπιστοσύνη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας».

Σε ερώτηση για το αν μια θετική κατάληξη της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για άλλες ευνοϊκές εξελίξεις ο κ. Γκουαλτιέρι υποστήριξε ότι η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν μιλάμε για κούρεμα». Όπως είπε «υπάρχουν άλλοι τρόποι ελάφρυνσης όπως η επιμήκυνση, η περίοδος χάριτος και αυτό θα είναι αυτό καθ’ αυτό θετικό γιατί θα χαλαρώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για μεγάλο διάστημα, αλλά θα ενισχύσει και την εμπιστοσύνη καθώς θα υπάρχει σταθερότητα, πιο καθαρή προοπτική βιωσιμότητας του χρέους και αυτό είναι κρίσιμο για την εμπιστοσύνη των επενδυτών με ευρύτερες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία».

Επίσης υποστήριξε ότι «το ιδανικό σενάριο είναι ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνοντας αναφορά σε κείμενο του Πολ Τόμσεν, λέγοντας πως «υπάρχουν και πιο ακραίες προτάσεις, αλλά όλα τα μέρη πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνία του καλοκαιριού».  

 


σχετικα αρθρα