ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα, δημοσιονομικό κενό και «κόκκινα» δάνεια σήμερα στο έκτακτο EWG

της Γεωργίας Σάκκουλα - Δημοσίευση 1 Απριλίου 2016, 10:59 / Ανανεώθηκε 1 Απριλίου 2016, 10:55
Νέα μέτρα, δημοσιονομικό κενό και «κόκκινα» δάνεια σήμερα στο έκτακτο EWG
Facebook Twitter Whatsapp

Το δρόμο για το νέο γύρο επαφών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης – Κουαρτέτου στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ανοίγει σήμερα το EuroWorking Group, το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα, ενόψει της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, αύριο, Σάββατο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το δρόμο για το νέο γύρο επαφών μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης – Κουαρτέτου στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ανοίγει σήμερα το EuroWorking Group, το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα, ενόψει της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, αύριο, Σάββατο.

Στο τραπέζι του EWG, που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης, θα βρεθούν όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης: φόροι, ασφαλιστικό, και «κόκκινα» δάνεια, καθώς παραμένει το δημοσιονομικό κενό ύψους 5,4 δις. ευρώ έως το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε), Ράσμους Ρέφερ (Ε.Κ.Τ), Νίκολα Τζιαμαριόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) από την πλευρά των δανειστών ενώ την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Σκοπός της συνεδρίασης, είναι να ξεκαθαριστούν και οριστικοποιηθούν τα ζητήματα των δύο πλευρών αλλά και να γίνουν σαφή τα θέματα που κρατούν αμείωτο το χάσμα ανάμεσά τους, λίγες ώρες πριν οι δανειστές επισκεφθούν και πάλι την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να γίνει η «ακτινογραφία» του πακέτου μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ με το οποίο σχεδιάζει η ελληνική πλευρά προκειμένου να κλείσει το θέμα του δημοσιονομικού κενού της τριετίας 2016-2018.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, τόνισε χθες βράδυ μιλώντας στην ΕΡΤ ότι με την πρώτη αξιολόγηση τελειώνουν τα δημοσιονομικά μέτρα της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης να ληφθούν τώρα, καθώς το πρόγραμμα όπως είπε είναι εμπροσθοβαρές.

Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε «παράγοντα επιβράδυνσης» την ασυμφωνία που παρατηρείται μεταξύ των θεσμών και συνέχισε: Αν κλείσουμε την αξιολόγηση εντός του Απριλίου, τελειώνουμε με τα δημοσιονομικά μέτρα για όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα.

«Αυτό που έχει μείνει είναι να νομοθετήσουμε φέτος μέτρα με τα οποία θα εξασφαλίσουμε ότι το 2018 θα έχουμε πλεόνασμα 3,5%» είπε ακόμη και συμπλήρωσε: «Το νούμερο είναι συγκεκριμένο, 5,4 δισεκατομμύρια».

Εν τω μεταξύ, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των θεσμών, με τα δεδομένα να οδηγούν στο συμπέρασμα πως η αξιολόγηση θα κλείσει εκτός απροόπτου πριν από το Πάσχα, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Όπως δήλωσαν στο newpost κύκλοι του επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ, «πρόσφατη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ήταν ιδιαίτερα παραγωγική. Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος. Επιπροσθέτως η αποστολή έκανε σημαντική πρόοδο σε βασικές πτυχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Επισήμως ημερομηνία ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος δεν έχει οριστεί αλλά στις 2 Απριλίου επιστρέφουν οι επικεφαλής «για να επαναλάβουν τις συνομιλίες με σκοπό να τις ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Όπως τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, η συζήτηση για το χρέος θα τεθεί κανονικά στο τραπέζι του Eurogroup, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι έως το τέλος Απριλίου μπορεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα, ο κ. Κοστέλο εκτίμησε ότι οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών είναι «γεφυρώσιμες».

Την ίδια ώρα όμως, ο επικεφαλής πρόεδρος της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, επιβεβαίωσε τη διαφωνία μεταξύ των θεσμών και του ευρωκοινοβουλίου για το ύψος του δημοσιονομικού κενού στην Ελλάδα έως το 2018, από το οποίο εξάλλου θα κριθούν τα νέα φορολογικά μέτρα που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Γκουαλτιέρι διευκρίνισε ότι το δημοσιονομικό κενό σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εκτιμάται στο 3,5%  του ΑΕΠ ενώ σύμφωνα με την Ελλάδα και το Ευρωκοινοβούλιο στο 3%. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαφορά 0,5% του ΑΕΠ σε περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν αρκούν τα μέτρα 3% του ΑΕΠ και πως το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 ανέρχεται στο 4,5%. Έτσι αναμένεται να απαιτήσει από το Eurogroup αυτή η διαφορά του 1,5% να καλυφθεί από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επίσης, αμφισβητεί την απόδοση κάποιων από τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, και διατηρεί σοβαρές ενστάσεις στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Πάντως, στόχος όλων των πλευρών είναι στο  EuroWorking Group στις 11 Απριλίου και στο Eurogroup στις 22 Απριλίου να συζητηθούν τα θέματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση, κυρίως το ασφαλιστικό, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να αρχίσει η νομοθέτηση των μέτρων στην ελληνική Βουλή.