current views are: 9

1 Απριλίου 2016
Δημοσίευση08:49

Αλεξιάδης στο Bloomberg: Φέρτε πίσω τα λεφτά και θα σας δώσουμε μερική αμνηστία

Μερική αμνηστία σε όσους έλληνες πολίτες επιστρέψουν κεφάλαια που έχουν σε λογαριασμούς στην Ελβετία και σε άλλες τράπεζες στο εξωτερικό προσφέρει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Δημοσίευση 08:49’

Μερική αμνηστία σε όσους έλληνες πολίτες επιστρέψουν κεφάλαια που έχουν σε λογαριασμούς στην Ελβετία και σε άλλες τράπεζες στο εξωτερικό προσφέρει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Μερική αμνηστία σε όσους έλληνες πολίτες επιστρέψουν κεφάλαια που έχουν σε λογαριασμούς  στην Ελβετία και σε άλλες τράπεζες στο εξωτερικό προσφέρει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με συνέντευξή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, στο ειδησεογραφικό πρακοτρείο Bloomberg.

Όπως ανέφερε, το σχετικό νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση με τους πιστωτές και σύντομα πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή.  Δεν πρόκειται για πλήρη αμνηστία, διευκρινίζει, αλλά εξετάζονται κίνητρα προκειμένου να επιστρέψουν τα κεφάλαια, όπως το να μην επιβληθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις αλλά και η μη επιβολή ποινικών διώξεων.

«Δεν θα συγχωρήσουμε τα πάντα, όμως θα δώσουμε κίνητρα ώστε ο κόσμος να συμμετέχει», ανέφερε ο Τρ. Αλεξιάδης, προσθέτοντας ότι τα κεφάλαια θα φορολογούνται με τον συντελεστή που ίσχυε όταν πραγματοποιήθηκε το εισόδημα.

«Εάν κάποιος είχε ανακοινώσει εισόδημα, για παράδειγμα, 200.000 ευρώ σε ένα συγκεκριμένο έτος, αλλά έχει καταθέσει 500.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά. Οι προτάσεις για συντελεστή 10% με 15% δεν είναι σοβαρές, ο συντελεστής θα είναι υψηλότερος» αναφέρει ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Τρ. Αλεξιάδη η Ελλάδα έχει επιβάλει συνολικά πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα σε φοροφυγάδες της λίστας Λαγκάρντ και ότι αυτή τη στιγμή οι ελληνικές Αρχές ερευνούν 1,3 εκατ. φορολογούμενους. Οι έλεγχοι αυτοί είναι προϊόν «συνδυασμού όλων των λιστών», ανέφερε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση ο κ. Αλεξιάδ«ης τόνισε ότι «διαπραγματευόμαστε σκληρά και τα πράγματα πάνε καλά». Όπως είπε « θα υπάρξουν κάποια μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν κάποιους φορολογούμενους, επειδή πρέπει να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό». Ακόμη σχολίασε ότι: «Δεν καταλαβαίνω αυτούς που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το ότι εφαρμόζει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην συμφωνία με τους πιστωτές, ενώ την ίδια στιγμή αποδέχονται αυτή τη συμφωνία».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν η χώρα μπορεί να τα καταφέρει αν χαθεί η προθεσμία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας αυτή τη στιγμή.


σχετικα αρθρα