Προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία για το τι είναι αληθινό γύρω από την ελληνική οικονομία, αλλά και για το τι κρύβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου, του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, η αποκάλυψη του Γιώργου Προβόπουλου ότι το 2008 ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Μπομπ Τραα, έκανε μία μελέτη και κατέληξε ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε το 2060 να φτάσει στο 800%. Το ανησυχητικό δεν είναι τόσο το εύρημα αυτό καθ’ εαυτό, αλλά το γεγονός ότι όπως είπε ο Γιώργος Προβόπουλος, τότε ζητήθηκε από τον κ. Τραα να μην αποκαλύψει τα στοιχεία της έρευνάς του «διότι θα γινόταν χαμός».

Η αλήθεια είναι ότι τελικά η μελέτη δεν έμεινε κρυφή, απλά δεν διατυμπανίστηκε κι έτσι πέρασε στα ψιλά με το εύρημα να μπαίνει σε μία μικρή «υποτονική» παράγραφο. Άλλωστε το τρομακτικό αυτό ποσοστό ήταν θεωρητικό. Έδειχνε τι θα γινόταν αν δεν γινόταν τίποτα στην οικονομία. Άλλωστε πρακτικά δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να φτάσει το χρέος ποτέ στο 800%, διότι η χώρα θα είχε ήδη πτωχεύσει από το 600%, το 400% ή ακόμη και το 200%, από το οποίο σήμερα έχουμε καταφέρει να κρατηθούμε μακριά του με νύχια και με δόντια.
Η μελέτη βέβαια (όπως αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ) είχε και κάτι άλλο εντυπωσιακό. Εκτός από τον Μπομπ Τράα, την υπέγραφε η Ντέλια Βελκουλέσκου, γεγονός που δείχνει ότι η Ρουμάνα Οικονομολόγος δεν «έσκασε» ουρανοκατέβατη στην Ελλάδα, αλλά εργαζόταν στο τεχνικό παρασκήνιο, συγκεντρώνοντας εμπειρία γύρω από τη χώρα μας.  

Το άλλο ενδιαφέρον του ευρήματος έχει να κάνει με το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή το ΔΝΤ είχε στοιχεία που δικαιολογούσαν την απαιτητική του στάση για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού το οποίο είναι ο βασικός τροφοδότης του χρέους.
Ειδικά σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό, ο Γιώργος Προβόπουλος εξήγησε μιλώντας στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) ότι την ίδια περίοδο (2008) το αναλογιστικό έλλειμα των ασφαλιστικών ταμείων με αναγωγή στο τότε, έδινε ένα άλλο τρομακτικό ποσοστό: 400%. Που σημαίνει ότι στα επόμενα χρόνια οι ανάγκες για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος θα ήταν τόσο μεγάλες που θα εκτόξευαν το χρέος της Ελλάδας σε νέα τρομακτικά ύψη ακόμη κι αν κάποια στιγμή αποφασιζόταν η πλήρης απαλοιφή του. 

Γι’ αυτό λοιπόν το ΔΝΤ είναι ο κακός μπάτσος. Γι’ αυτό δεν δέχεται εκ νέου να μην αλλάξει τίποτα στο σύστημα, ή να δοθεί παράταση στις όποιες παρεμβάσεις. Διότι η αλήθεια είναι ότι ακόμη και τώρα που το ασφαλιστικό κινδυνεύει με κατάρρευση, η κυβέρνηση λέει ότι θα πάρει αποφάσεις που θα μειώσουν τις συντάξεις, την ίδια στιγμή όμως θα εισάγει την προσωπική διαφορά, μεταφέροντας την ουσία του προβλήματος στο 2018 και φυσικά στην τότε κυβέρνηση (όποιου κόμματος κι αν είναι) για να δώσει λύση. 

Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων 

Και ενώ χθες αποκαλύφθηκαν όλα τα παραπάνω, όλοι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης θα βρεθούν σήμερα εκτάκτως σε τηλεδιάσκεψη, στο πλαίσιο του Euro Working Group, και θα συζητήσουν την εικόνα της διαπραγμάτευσης. Εκεί θα είναι όλοι οι επικεφαλής του κουαρτέτου, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και ο Τόμας Βίζερ, ο οποίος θα ενημερωθεί για το στάτους των συζητήσεων και αν τελικά θα επιτευχθεί η ολοκλήρωση πριν τις 22 Απριλίου, οπότε και έχει την συνεδρίασή του το Eurogroup. 

Σε κάθε περίπτωση το Σάββατο αναμένεται το κουαρτέτο να επιστρέψει στην Αθήνα, να κάνει κάποιες εργασίες προετοιμασίας και τελικά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις των επικεφαλής με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Τα βασικά αγκάθια φυσικά και παραμένουν το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια. Στο τελευταίο η απόσταση είναι μεγάλη, η τρόικα όμως δεν δέχθηκε το θέμα να νομοθετηθεί αργότερα και απαιτεί η λύση να είναι πακέτο και να αφορά και στα τρία ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να έχουν το ανάλογο νομοσχέδιο σύντομα στη Βουλή.