Σε θετικό έδαφος μπαίνει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπως προκύπτει από την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση, επιβεβαιώθηκε η συμφωνία των δύο πλευρών στη λήψη μέτρων 5,4 δισ. ευρώ, ήτοι 3% του ΑΕΠ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό κλίμα, το οποίο θα επαναβεβαιωθεί από τις επαφές που αρχίζουν τη Δευτέρα μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου, οι επικεφαλής του οποίου φτάνουν το Σάββατο στην Αθήνα.

Και οι δύο πλευρές θέλουν να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, καθώς έχουν κλείσει μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από περικοπές 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις και νέους άμεσους φόρους 1,8 δισ. ευρώ. 

Μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα των κόκκινων δανείων, με την τρόικα να ζητά πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τώρα και την κυβέρνηση να επιδιώκει παράταση της προστασίας για κάποιο διάστημα, ώστε να επανεξεταστεί το ζήτημα στη διαπραγμάτευση. «Υπάρχει απόσταση» λένε κυβερνητικές πηγές, ενώ ασαφής παραμένει η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ, αν και η Κομισιόν εκτιμά ότι είναι γεφυρώσιμες οι διαφορές της Ελλάδας με το Ταμείο

Το μπαλάκι στην Αθήνα για το ορόσημο της 12ης Απριλίου

Ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία με τους Θεσμούς για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης φαίνεται πως είναι η κυβέρνηση, βάσει των όσων προκύπτουν από αυτά που είπε μετά του EuroWorking Group παράγοντας των Βρυξελλών, τον οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως σημείωσε η εν λόγω πηγή, ιδανικά η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 12 Απριλίου, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό εξαρτάται από την «πολιτική βούληση». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο σημερινό EuroWorking Group στο οποίο συμμετείχαν οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης υπήρξε «ευρεία συναίνεση» στο ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί «εύκολα» αν υπάρχει «πολιτική βούληση» και πως υπάρχουν πολύ λίγα σημεία που έχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες.