Καταιγιστικές εξελίξεις αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στη διάρκεια της συνάντησης του Γιώργου Σταθάκη με τη διοίκηση της ΕΒΖ και αντιπροσωπίας εργαζομένων γνωστοποιήθηκε η πρόθεση μελών, αλλά και του ίδιου του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου να παραιτηθούν των θέσεών τους, εξέλιξη που πρόκειται να ανακοινωθεί και επίσημα, το πιο πιθανόν, στη διάρκεια της συνεδρίασής τους, που θα γίνει αύριο το πρωί στη Θεσσαλονίκη.

Σε κάθε περίπτωση, η αντικατάσταση των παραιτηθέντων θα γίνει άμεσα, αφού η διαδικασία που έχει αποφασιστεί να προχωρήσει για την ΕΒΖ πρέπει να τρέξει γρήγορα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Γιώργος Λάντζας χαρακτήρισε «δύσκολη» την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για τη χρηματοδότηση και το μέλλον της ΕΒΖ -υπενθυμίζεται ότι εμμένει στη θέση της για πώληση των εργοστασίων της βιομηχανίας στην Σερβία-, και μας είχε επισημάνει χαρακτηριστικά, «έχουμε να λάβουμε μια δύσκολη απόφαση, αφού η αποδοχή της πιθανόν να εγείρει και νομικές επιπλοκές για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων της ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης, απαντώντας σε σχετική χαρακτήρισε μεν «χρήσιμη» τη σημερινή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο, αλλά όπως μας διευκρίνισε «υπάρχουν πολλά και καίρια αναπάντητα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν». Στο πλαίσιο αυτό, μας γνωστοποίησε ότι εντός των επόμενων ημερών θα γίνει και νέα συνάντηση στο υπουργείο.

Πάντως, ο ίδιος μας ξεκαθάρισε ότι όπως προέκυψε από τη συνάντηση, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το σχέδιο που ενέκρινε και παρουσίασε η πιστώτρια τράπεζα, με πρώτη πράξη να αποτελεί την πώληση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία, που θα γίνει μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρκάκης  επισήμανε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για τη βιωσιμότητα και το μέλλον της βιομηχανίας και αυτό είναι κάτι που κατέστη σαφές σε διάφορα επίπεδα των συνομιλιών μας».

Πάντως, σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο αναφέρει ότι η υιοθέτηση και εφαρμογή του σχεδίου της πιστώτριας τράπεζας ανοίγει το δρόμο για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών -ύψους 8 εκατ. ευρώ για την καμπάνια του 2015- και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για μόνιμη και οριστική λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων με τη δραστηριότητα της ΕΒΖ, αλλά και την ίδια την βιομηχανία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «επειδή καταλαβαίνουμε ότι η διαδικασία θα τραβήξει για πολύ καιρό, πρέπει και όλοι να κατανοήσουν ότι βρισκόμαστε σε άθλια οικονομική κατάσταση. Για αυτό ζητάμε, εκτός της συνδεδεμένης-53 ευρώ/στρέμμα-που θα μας καταβληθεί τη Δευτέρα να μας εξοφλήσουν και το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης για την τριετία από το 2013. Πρόκειται για κοινοτικούς πόρους, που πρέπει να βρίσκονται στα ταμεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ας μας τα δώσουν».