Οι μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ θα βρεθούν στο τραπέζι με την επανέναρξη των τελικών διαπραγματεύσεων του υπουργού Εργασίας με τους δανειστές.

Αντιθέτως "κλειδωμένη" θεωρείται η Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ και θα χορηγείτα στα είκοσι χρόνια ασφάλισης.

Αναλυτικά, το υπουργείο Εργασίας εμφανίζεται ανυποχώρητο στις κύριες συντάξεις αποκλείοντας νέες μειώσεις, ωστόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα όσον αφορά στις επικουρικές και το εφάπαξ.

Κι αυτό καθώς φαίνεται να είναι ανοιχτό το θέμα ενοποίησης των ταμείων επικούρισης και εφάπαξ, ενδεχομένως και για να περιοριστούν οι μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που σε άλλη περίπτωση μπορεί να αγγίξουν και το 40%.

Σύμφωνα με το σενάριο της ενοποίησης τα αποθεματικά των ταμείων πρόνοιας και κυρίως του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ) που υπολογίζονται σε 5,5 δισ. ευρώ, θα απορροφηθούν από το νέο φορέα και θα χρησιμοποιηθούν για να λύσουν το πρόβλημα ρευστότητας των επικουρικών συντάξεων (ΕΤΕΑ) προκειμένου να μετριαστούν οι μειώσεις.

Στο άλλο μεγάλο θέμα που έχει μείνει σε εκκρεμότητα και αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις, παρά τη διαφωνία του ΔΝΤ, οι δύο πλευρές δεν είναι μακριά. Τα ποσοστά αναπλήρωσης, προσδιορίζονται στο 0,77 για 15 χρόνια εργασίας, και στο 2% με τη συμπλήρωση 40 χρόνων.

Αναφορικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ.Πετρόπουλος δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι «πρέπει να αντανακλούν περιόδους ασφάλισης και κατά τα τελευταία έτη να είναι μεγαλύτερο το ποσοστό. Στα ενδιάμεσα θα είναι κάπως καλύτερο και στα πρώτα χρόνια επειδή έχουμε πρόβλημα ανεργίας και μικρά εισοδήματα είναι πράγματι αυξημένα. Δεν θα είναι ίδιο το ποσοστό σε κάθε περίπτωση». Όπως συμπλήρωσε, "πρέπει να υπάρχει στοιχείο ανταποδοτικότητας και αυτός που έχει καταβάλει πάρα πολλές εισφορές να έχει ένα αντάλλαγμα αντίστοιχο της εισφοροδοτικής του συνδρομής".

Να σημειώσουμε ότι όσον αφορά το Εφάπαξ, στο προσχέδιο του υπουργείου, παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι εξισώνονται με βάση τον ακόλουθο τύπο: Για τα χρόνια ως 31/12/2013 το εφάπαξ υπολογίζεται ως γινόμενο του 70% των αποδοχών επί τα έτη ασφάλισης και οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, μαζί με τα δώρα και το επίδομα αδείας.