Δημόσια και γεμάτη σφήνες ήρθε τελικά η απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ στο Αλέξη Τσίπρα. Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκαθαρίζει ήδη από την τρίτη γραμμή ότι η Ελλάδα και ο οργανισμός που εκείνη ηγείται έχουν πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, υπογραμμίζοντας ότι στην κατάσταση που βρίσκεται το σημερινό πρόγραμμα αποκλείεται να το παρουσιάσει στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Όσον αφορά τώρα στη διαρροή, η Γαλλίδα προσπαθεί να βγάλει πάνω από τον Τόμσεν και την Βελκουλέσκου την ρετσινιά της προσπάθειας να στριμώξουν την Ελλάδα με χρεωκοπία, χαρακτηρίζοντας μία τέτοια διαπραγματευτική τακτική ως «βλακεία». Λίγες γραμμές πιο κάτω μάλιστα η κα. Λαγκάρντ δίνει πλήρη υποστήριξη στους δύο υφιστάμενούς της χαρακτηρίζοντάς τους έμπειρους που απολαμβάνουν της πλήρους εμπιστοσύνης της. 

Και εδώ έρχεται και το μεγάλο καρφί. Αρχικά η επικεφαλής του ΔΝΤ υπενθυμίζει στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που έχει καλέσει το Ταμείο να εμπλακεί στην διάσωσή της οικονομίας της και συνεχίζει ως εξής:

«Είναι σημαντικό οι (ελληνικές) αρχές να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εγγυηθεί την προσωπική τους ασφάλεια».

Στην ουσία η Κριστίν Λαγκάρντ αφήνει να εννοηθεί ότι η παρακολούθηση των Τόμσεν και Βελκουλέσκου ήταν ελληνικής εκτέλεσης, γεγονός που υπονοεί ότι έχει μειώσει και την δική της εμπιστοσύνη ως προς τη χώρα μας, γι’ αυτό και θέλοντας να δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να γίνουν μέσω διαρροών, ανάρτησε την επιστολή στο site του ΔΝΤ. 

Επίσης, αποκαλύπτει στον Πρωθυπουργό, ότι ενώ προς στιγμήν -μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks- σκεφτόταν ότι το κλίμα είναι πολύ τεταμένο για να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις, τελικά αποφάσισε να επιτρέψει στην επικεφαλής της αποστολής να επιστρέψει στην Αθήνα και να αρχίσει σήμερα τις διαπραγματεύσεις. 

Πολύ βαρύ κλίμα 

Όπως είναι λογικό, το κλίμα της διαπραγμάτευσης είναι βαρύ και ήδη από τηλεόρασης ο Γιώργος Σταθάκης -ο πρώτος Υπουργός που μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα αντικρίσει σήμερα την Ντέλια Βελκουλέσκου- έχει ζητήσει την απεμπλοκή του Πολ Τόμσεν από την διαπραγμάτευση. Τα λόγια του ήταν ιδιαίτερα σκληρά καθώς μίλησε για εκβιασμό που κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα, τους υπόλοιπους θεσμούς και γενικότερα τους Ευρωπαίους, αλλά και για αποτρόπαια σκέψη την υιοθέτηση μίας στρατηγικής που έχει ως στόχο να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα ώστε να υπάρξει πιστωτικό γεγονός. 

Οι δηλώσεις Σταθάκη (προφανώς) ήταν σε πλήρη συμφωνία με το Μέγαρο Μαξίμου, του οποίου κύκλοι χθες έθεταν άμεσα θέμα "Τόμσεν" λέγοντας ότι έχει αυτονομηθεί πλήρως και δρα με εμπάθεια κατά της Ελλάδος, ενώ ξεκαθάριζαν ότι προφανώς δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση η αποχώρηση του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι η Ελληνική πλευρά θα βρεθεί κανονικά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θα περιμένει να λάβουν οι θεσμοί τις αποφάσεις τους για τη στάση του ΔΝΤ. 

Την ίδια στιγμή χθες, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας ότι όλες οι κινήσεις και οι επιστολές του Πρωθυπουργού είχαν στόχο η διαπραγμάτευση να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, (κάτι που τόνισε και η Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή της) ξεκαθάρισε όμως ότι και ο ίδιος θέλει το Ταμείο να απομακρυνθεί από τη διαπραγμάτευση. Όπως είπε χαρακτηριστικά  «τα της Ευρώπης έπρεπε να τα χειρίζεται η Ευρώπη» εννοώντας ότι εφόσον ο ESM είναι πλέον ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, εκείνος πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο. 

Τα αιτήματα Τόμσεν 

Τι ζητά όμως ο Πολ Τόμσεν μέσα από την συζήτησή του με την Ντέλια Βελκουλέσκου; Το κύριο θέμα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 που δεν βγαίνει στο 3,5%. Το ταμείο ζητά να μειωθεί ο στόχος στο 1,5% διαφορετικά να ελαφρυνθεί το χρέος, καθώς θεωρούν ότι είναι αδύνατον να καταβάλλονται τόσο υψηλά τοκοχρεολύσια και να μείνουν και 6,1 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα. Στη συζήτηση πάντως φαίνεται ότι ο Πολ Τόμσεν θα μπορούσε να συμφωνήσει και μ’ ένα 2,5%. 

Η δεύτερη θέση Τόμσεν είναι ότι δεν μπορεί να δεχθεί ένα μικρό πακέτο. Δηλαδή ένα πακέτο που θα έχει χαμηλή αποδοτικότητα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι ίδιοι οι δανειστές δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, γι' αυτό και στην αρχή της συνομιλίας καταγράφεται η αντίρρηση για την επιστροφή στην Αθήνα, κάτι που πλέον όμως ξέρουμε ότι έχει το πράσινο φως της Κριστίν Λαγκάρντ. Τα μέτρα που έχουν συμφωνήσει πάντως όλοι οι θεσμοί είναι:

·         Μειώσεις συντάξεων

·         Αυξήσεις στον φόρο εισοδήματος

·         Αυξήσεις στον ΦΠΑ

·         Μείωση του μισθολογικού κόστους

·         Αύξηση ενός φόρου κατανάλωσης (π.χ. τα καύσιμα).

Σε όλα πάντως -όπως εξηγεί η Ντέλια Βελκουλέσκου, οι Έλληνες εγείρουν πολιτικές αντιρρήσεις. 

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες οι συνομιλίες προετοιμασίας που θα έπρεπε να γίνουν το Σαββατοκύριακο, λόγω των διαρροών πάγωσαν, γεγονός που προμηνύει μαραθώνιες συναντήσεις μετά την απογευματική πρώτη σύσκεψη της Δευτέρας, καθώς μέσα στην ημέρα θα πρέπει να γίνονται και τεχνικές προετοιμασίες.