Σε βαρύ κλίμα και με πολλά θέματα ανοιχτά άρχισαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς στην Αθήνα, στον απόηχο της διαρροής της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου στον ιστότοπο Wikileaks, καθώς και των επιστολών ανάμεσα στην Κριστίν Λαγκάρντ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους εκπροσώπους των δανειστών άρχισαν στις 16:00 στο ξενοδοχείο Χίλτον, με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της σημερινής συζήτησης θα τεθούν το φορολογικό, το ασφαλιστικό, οι αποκρατικοποιήσεις και τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, θα συζητηθεί ο προγραμματισμός των διαπραγματεύσεων και πιθανόν και ο χρόνος ολοκλήρωσής τους, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να αναχωρήσουν από την Ελλάδα στις 12 Απριλίου προκείμενου να συμμετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον. 

Εν τω μεταξύ, βασικά αγκάθια στη διαπραγμάτευση παραμένουν ο προσδιορισμός μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ από το σκέλος κυρίως των έμμεσων φόρων, τα κόκκινα δάνεια, το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το ασφαλιστικό και οι άμεσοι φόροι.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ, διά της επιστολής της Κριστίν Λαγκάρντ προς τον Αλέξη Τσίπρα, παρόλο που ξακαθάρισε ότι επιθυμεί γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επεσήμανε πως απέχουμε πολύ ακόμη από ένα συνεκτικό πρόγραμμα που μπορώ να παρουσιάσω στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο».

Ενα άλλο σημείο που αναδεικνύει το συγκρουσιακό κλίμα που υπάρχει είναι το αίτημα της κυρίας Λαγκάρντ προς τον κ. Τσίπρα να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων των στελεχών του ΔΝΤ, καθώς και την προσωπική τους ασφάλεια. Τοποθέτηση που αφήνει να εννοηθεί ότι το Ταμείο θεωρεί υπεύθυνη την Αθήνα για την διαρροή της συζήτησης.

Όπως και να έχει, οι συζητήσεις των επόμενων ημερών θα πρέπει να γεφυρώσουν τις διαφορές των δύο πλευρών, καθώς ο χρόνος είναι πολύ λίγος. Στοχος της ελληνικής πλευράς παραμένει η συμφωνία εντός του προσεχούς δεκαημέρου, κάτι που φάνηκε να συμμερίζεται και η πλευρά της Ευρώπης, τουλάχιστον έως το απόγευμα της Παρασκευής οπότε ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του EuroWorking Group, βάζοντας βέβαια στο τραπέζι την παράμετρο της «πολιτικής βούλησης».

Συνάντηση Μέρκελ - Τόμσεν με Λαγκάρντ στο Βερολίνο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, την Τρίτη στο Βερολίνο. Μάλιστα στη συνάντηση θα βρίσκεται και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Η συνάντηση των δύο γυναικών θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο και αναμένεται να εστιάσει στις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τους διαλόγους Τόμσεν - Βελκουλέσκου.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, όπως και επίσης, οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Με τα ίδια ζητήματα αναμένεται να ασχοληθούν σήμερα και οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Πολ Τόμσεν, οι οποίοι θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση.