current views are: 4

4 Απριλίου 2016
Δημοσίευση14:47

«Πάγος» στη συνάντηση Τσακαλώτου με τους θεσμούς – Ψάχνουν μέτρα 1,8 δισ. ευρώ

Περίπου μια ώρα διήρκησε η πρώτη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπου των δανειστών, στη σκιά των αποκαλύψεων του Wikileaks των υποκλαπεισών συνομιλιών Βελκουλέσκου – Τόμσεν και τα σχέδια για πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.

Δημοσίευση 14:47’

Περίπου μια ώρα διήρκησε η πρώτη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπου των δανειστών, στη σκιά των αποκαλύψεων του Wikileaks των υποκλαπεισών συνομιλιών Βελκουλέσκου – Τόμσεν και τα σχέδια για πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα.

Λίγο περισσότερο από μια ώρα διήρκησε η πρώτη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπου των δανειστών, στη σκιά των αποκαλύψεων του Wikileaks των υποκλαπεισών συνομιλιών Βελκουλέσκου – Τόμσεν και τα σχέδια για πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα της διαρροής, ενώ ερωτηθείς ο ΥΠΟΙΚ εάν υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επισήμως ή ανεπισήμως συντάχτηκε με το ΔΝΤ απάντησε: «Κανένα σχόλιο». Η συνάντηση πραγαμτοποιήθηκε σε ψυχροπολεμικό κλίμα, μετά και τη δημόσια κόντρα Τσίπρα-Λαγκάρντ για τις νέες αποκαλύψεις.

Όπως όλα δείχνουν οι δύο πλευρές θα εξαντλήσουν όλο το χρόνο για κλείσιμο της συμφωνίας στις 22 Απριλίου, καθώς σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, σήμερα είδαν “το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 22 Απριλίου”, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει το Eurogroup για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. 

Όπως τόνισε, «είχαμε μια εισαγωγική συνάντηση με τους θεσμούς, βάλαμε το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη εβδομάδα, έως την άλλη Δευτέρα, αλλά και τον οδικό χάρτη μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τις προτάσεις της για μέτρα 1%, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους και μείωση δαπανών και θα γίνει μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.  Επιπλέον, αύριο θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις για τα κόκκινα δανεια. 

Ερωτηθείς αν αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Τσακαλώτος απάντησ “Θα δούμε πότε θα έχουμε νέα συνάντηση”, καθώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμα εάν θα είναι σε επίπεδο επικεφαλής με υπουργούς ή σε τεχνικό επίπεδο ώστε την Τετάρτη να γίνει η συνάντηση με τους υπουργούς.

Από τη σημερινή συνάντηση απουσίαζε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, καθώς βρίσκεται στο Βερολίνο για συνέδριο που συνδιοργανώνουν το ελληνικό και γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Για συνάντηση ρουτίνας έκανε λόγο το μαξίμου, σοχλιάζοντας το πρώτο τετ-α-τετ της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς. 

 

 

 

 


σχετικα αρθρα