Ανοιχτό το ενδεχόμενο Grexit αφήνουν και πάλι ευρωπαϊκές πηγές, εν μέσω της διαπραγμάτευσης και στον απόηχο της διαρροής του Wikileaks για τον διάλογο Τόμσεν- Βελκουλέσκου περί πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους, η παράταση των συνομιλιών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ενδεχομένως να θέσει εκ νέου υπό αμφισβήτηση το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και πάλι την απειλή εξόδου της από την Ευρωζώνη, εάν η τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσής της "τραβήξει" μέχρι τον Ιούνιο ή και τον Ιούλιο», εμφανίζονται να λένε αξιωματούχοι της ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές υπερτονίζουν την μικρή πρόοδο που υπάρχει μέχρι στιγμής στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών και όπως διευκρίνισαν ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία στο θέμα των συντάξεων, την φορολογία και το δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως επίσης δεν υπάρχει σύγκλιση στα «κόκκινα» δάνεια αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις. Όλα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καθυστερούν τις συνομιλίες, ενώ την ίδια στιγμή «αγκάθι» παραμένει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Το ΔΝΤ από την πλευρά του, διαφωνεί με την Ευρωζώνη σχετικά με το πώς η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τις δημοσιονομικές της δαπάνες. Με τη Γερμανία να επιμένει πως το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο σχέδιο διάσωσης της χώρας, τα στελέχη του ΔΝΤ προσπαθούν να βρουν τρόπους να πιέσουν την Καγκελάριο Μέρκελ να συναινέσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», σχολιάζει ακόμη το δημοσίευμα.

Επισήμως πάντως η Κομισιόν δηλώνει δια του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά την πρόθεσή της να ολοκληρωθεί επιτυχώς και όσο το δυνατόν συντομότερα η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

«Δουλεύουμε αφοσιωμένα, με καλή πίστη και πυρετωδώς, για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατόν και για την επίτευξη όλων των στόχων», ανέφερε ο κ. Σχοινάς προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στους όρους της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου».