ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Markit: Στάσιμος ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης τον Μάρτιο

Δημοσίευση 5 Απριλίου 2016, 12:17 / Ανανεώθηκε 5 Απριλίου 2016, 12:28
Markit: Στάσιμος ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης τον Μάρτιο
Facebook Twitter Whatsapp

Σταθερός στα επίπεδα του Φεβρουαρίου παρέμεινε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσωρινές εκτιμήσεις της εταιρείας Markit για ταχύτερη αύξησή του, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Σταθερός στα επίπεδα του Φεβρουαρίου παρέμεινε ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσωρινές εκτιμήσεις της εταιρείας Markit για ταχύτερη αύξησή του.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Markit που μεταδίδει το Bloomberg, ο σύνθετος δείκτης διευθυντών αγορών (PMI), που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, διαμορφώθηκε στις 53,1 μονάδες από 53,0 τον προηγούμενο μήνα, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από τις 53,7 μονάδες με βάση την αρχική εκτίμηση στις 22 Μαρτίου.
 
«Η οικονομία της Ευρωζώνης δεν κατάφερε να παρουσιάσει κάποιο σημαντικό κέρδος αναφορικά με τη δυναμική της. Η αργή ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα της υποτονικής ζήτησης, η οποία συνοδεύεται από τη μείωση των τιμών, καθώς ο ανταγωνισμός των εταιρειών γίνεται εις βάρος των περιθωρίων κέρδους τους», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

Σύμφωνα με τη Markit, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε πιθανόν με ρυθμό 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2016, όπως και στο προηγούμενο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε στις 10 Μαρτίου νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης είναι πολύ χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%.
 
Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στις 53,1 μονάδες από 53,3 τον Φεβρουάριο, έναντι αρχικής εκτίμησης για 54 μονάδες. Ο Γουίλιαμσον δήλωσε ότι «οι ελπίδες εστιάζονται» στις προσπάθειες των αξιωματούχων της ΕΚΤ και μία ενίσχυση της αισιοδοξίας στον τομέα των υπηρεσιών «δείχνει ότι οι εταιρείες έχουν πιο θετική άποψη για τις προοπτικές».