Με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου και το επιτελείο της να νιώθουν ακόμη πιο σίγουροι για την διαπραγματευτική τους θέση, ξεκινούν και πάλι σήμερα οι συζητήσεις στο Hilton. Τέσσερις ημέρες μετά την διαρροή των Wikileaks η Κριστίν Λαγκάρντ έχει καταφέρει να αντιστρέψει το κλίμα τόσο με την σκληρή επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και την στήριξη των συνεργατών της, όσο και με την παρουσία της στην Γερμανία και τις συναντήσεις που είχε η ίδια με την Άγκελα Μέρκελ αλλά και ο Πόλ Τόσμεν με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επιπλέον ο Δανός παραβρέθηκε και στη συνάντηση της διευθύντριάς του με την Καγκελάριο. Αυτό αποδεικνύει δύο πράγματα: Πρώτον ότι η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων και δεύτερον ότι Γερμανία και ΔΝΤ βρίσκονται σε απόλυτη σύμπνοια. 

Άρα πολύ απλά το ΔΝΤ δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει δύο ανοιχτά ενδεχόμενα:

  • Να δεχθεί πιέσεις για να λάβει επιπλέον μέτρα καθώς το Ταμείο δεν συμβαδίζει απόλυτα με το ύψος των μέτρων όπως τα σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή τρόικα.
  • Σχεδόν ταυτόχρονα είτε να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, ή να ψαλιδιστεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει τεθεί στο 3,5% για το 2018.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα και μετά την χθεσινή ανάπαυλα -που έδωσε χρόνο στα τεχνικά κλιμάκια να προχωρήσουν τη δουλειά που πάγωσε το Σαββατοκύριακο λόγω των Wikileaks- η κυβέρνηση κατέθεσε στους δανειστές νέα βελτιωμένη πρόταση που κατά τους υπολογισμούς της καλύπτει και τα 1,8 δισ του λεγόμενου τρίτου πυλώνα της αξιολόγησης. Αυτόν που αφορά στην έμμεση φορολόγηση.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν ότι παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ, δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ, (στη διαρροή η Ντέλια Βελκουλέσκου τον αναφέρει ως μέτρο που θέλουν και οι τέσσερις θεσμοί) θα πρέπει όμως να θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην αμόλυβδη. Η κυβέρνηση προσπαθεί για άλλη μία φορά να εξωραΐσει την εικόνα λέγοντας ότι η επιβάρυνση θα μείνει κάτω από τα 9 λεπτά το λίτρο, η αλήθεια όμως είναι ότι μόλις υπολογιστεί και ο ΦΠΑ, η τελική αύξηση θα είναι οπωσδήποτε 10 λεπτά του ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με τον Πάνο Σκουρλέτη, η αύξηση του ΕΦΚ θα αφορά μόνο τη βενζίνη και όχι το ντίζελ (κίνησης ή θέρμανσης) καθώς αυτό θα επηρεάσει τις μεταφορές και τελικά την τελική τιμή πολλών αγαθών πρώτης ανάγκης. Όσον αφορά το φυσικό αέριο και αυτό φαίνεται ότι θα αυξηθεί όχι όμως στην οικιακή του χρήση, αλλά στην βιομηχανική. 

Επιπλέον, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση στο τέλος ταξινόμησης των μεταχειρισμένων Ι.Χ., οι επιβαρύνσεις στο τέλος της κινητής τηλεφωνίας και της συνδρομητικής τηλεόρασης, ενώ μετά την άρνηση των δανειστών να δεχθούν επιβολή τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών, η κυβέρνηση επανήλθε προτείνοντας τέλος επί των επιταγών που μπορεί να φτάσει τα 15 λεπτά. 

Για να διασκεδάσει της εντυπώσεις περί εμμονής στη φορολόγηση, η ελληνική πλευρά προτείνει και δράσεις περικοπής δαπανών. Μένουν να διευκρινισθούν τα μέτρα μείωσης των αμυντικών δαπανών έως 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Αθήνα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ζητήσει την παράταση για δύο ακόμη έτη έως το 2018 της ισχύος του κανόνα πέντε αποχωρήσεις για μία πρόσληψη στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα διαψεύδει όμως κατηγορηματικά τα σενάρια για μειώσεις μισθών, θέμα στο οποίο επίσης αναφέρεται η Ντέλια Βελκουλέσκου στο κείμενο των Wikileaks

Αλλαγές φαίνεται ότι υπάρχουν και στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων με τον Γιώργο Σταθάκη να παραδέχεται μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Βερολίνο ότι ο στόχος για τα 50 δισ. έσοδα είναι εξαιρετικά φιλόδοξος αποκαλύπτοντας ότι μία λογική στόχευση είναι κάτω από τα 15 δισ. Όπως εξήγησε ο Υπουργός αυτή τη στιγμή σε τελικό στάδιο βρίσκονται 23 αποκρατικοποιήσεις, εννιά από τις οποίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέσα στο 2016. 

Τέλος, η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει βελτιωμένη πρόταση και για τα κόκκινα δάνεια με το επικρατέστερο σενάριο να παραμένει ότι η συμφωνία θα προστατεύσει από την πώληση σε ξένα funds στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας με κριτήρια που θα προσομοιάζουν με ότι ισχύει για την προστασία από τους πλειστηριασμούς.