Αποπλήρωσε όλα τα δάνεια σε ΕΕ και ΔΝΤ η Ουγγαρία

Αποπλήρωσε όλα τα δάνεια σε ΕΕ και ΔΝΤ η Ουγγαρία

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας προχώρησε στο σύνολο της αποπληρωμής των δανείων ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε λάβει από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα ώστε να βοηθηθεί η χώρα να ξεπεράσει τη χρηματοοικονομική κρίση.

Η τελευταία δόση του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, που οφειλόταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποπληρώθηκε «την περασμένη εβδομάδα», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας Μιχάλι Βάργκα.

Η Ουγγαρία, η οποία είχε πληγεί σκληρά από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, για να αποφύγει μια στάση πληρωμών είχε λάβει δάνεια 6,5 δισ. ευρώ από την ΕΕ, 12,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και 1 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα, δηλαδή 20 δισ. ευρώ συνολικά.

Το 2013 η Βουδαπέστη είχε αποπληρώσει πρόωρα το σύνολο του χρέους της έναντι του ΔΝΤ, κάτι για το οποίο είχε πιέσει ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν. Αφού είχε κάνει μια βουτιά 6,6% το 2009, η ουγγρική οικονομία αποκαταστάθηκε από το 2014 με έναν δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης --2,9% το 2015. Ο Βάργκα εξέφρασε την ελπίδα ότι η αποπληρωμή του χρέους του 2008 θα συμβάλει στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ουγγαρίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο