current views are: 11

6 Απριλίου 2016
Δημοσίευση18:29

Κλείνει το Ασφαλιστικό – Τι προβλέπεται για τις συντάξεις χηρείας

Τα προνοιακά επιδόματα και οι συντάξεις χηρείας βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δανειστών, με το ΔΝΤ να πρωτοστατεί προκειμένου να γίνουν άμεσες περικοπές.

 

Δημοσίευση 18:29’

Τα προνοιακά επιδόματα και οι συντάξεις χηρείας βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δανειστών, με το ΔΝΤ να πρωτοστατεί προκειμένου να γίνουν άμεσες περικοπές.

 

Τα προνοιακά επιδόματα και οι συντάξεις χηρείας, όπως αποκάλυψε το newpost, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δανειστών, με το ΔΝΤ να πρωτοστατεί προκειμένου να γίνουν άμεσες περικοπές και δραστικοί περιορισμοί.

Ειδικότερα το ΔΝΤ θεωρεί σημαντικά υψηλό το ποσό των 700 εκ. ευρώ που αφορά την πληρωμή αναπηρικών επιδομάτων και ταυτόχρονα πιέζει για άμεση εφαρμογή της πρόβλεψης του 3ου μνημονίου με στόχο να εξοικονομηθούν 900 εκ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) από την αναδιάρθρωση της προνοιακής πολιτικής.

Επίσης πέρα από την απαίτηση να τεθούν όρια ηλικίας στους 400.000 δικαιούχους σύνταξης χηρείας, προτείνοντας το 57ο έτος, οι δανειστές ζητούν να υπάρχει πρόβλεψη καταβολής της σύνταξης του θανόντος για τρία χρόνια, σε όλους τους επιζώντες συζύγους κάτω των 57 ετών. Στην περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση των 24 ετών.

Όπως επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν τις συντάξεις για θανάτους που θα συμβούν μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου.

Η υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα των συντάξεων χηρείας πρέπει να θεωρείται δεδομένη με στόχο να κλείσει το Ασφαλιστικό με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να μείνουν στο απυρόβλητο οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, καθώς οι μειώσεις στις επικουρικές φαίνονται αναπόφευκτες και γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν κατά το δυνατόν μέσω της αύξησης των εισφορών και με τη χρήση των αποθεματικών των Ταμείων Εφάπαξ.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Σύνταξη έχει “κλειδώσει” στα 384 ευρώ μετά από 20 έτη ασφάλισης, ενώ θα μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος κάτω από τα 20 και έως τα 15. Επίσης σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης, χωρίς ακόμη να έχουν οριστικοποιηθεί οι συντελεστές για τα έτη μεταξύ 16 και 25.

Κόβουν 700 εκατ. ευρώ

Όσον αφορά στα προνοιακά επιδόματα: Στο στόχαστρο των δανειστών έχουν μπει τα προνοιακά συνολικού κόστους 700 εκατ. ευρώ, που δίνονται σε 182.000 άτομα με αναπηρία και τα οποία ζητούν να συμπεριληφθούν στα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα καταβάλλεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, αν και η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της προς τους επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών από τις αρχές Φεβρουαρίου, με στόχο την εφαρμογή της διευρυμένης πιλοτικής εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 30 δήμους, εντός Απριλίου, οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ δεν απαντούν στην ελληνική πρόταση, με αποτέλεσμα η έναρξη να καθυστερεί.

Μάλιστα, αρμόδια στελέχη στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν πως πλέον, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία εντός της ερχόμενης εβδομάδας, η καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως έχει μετονομαστεί, θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.


σχετικα αρθρα