Οτι ίσχυσε και στην Κύπρο δηλαδή την πλήρη απελευθέρωση σχεδόν όλων των "κόκκινων" δανείων (115 δισ. ευρώ σήμερα )και την εκχώρησή τους από τις τράπεζες σε funds (κερδοσκοπικά κεφάλαια) επιθυμεί διακαώς το Δ.Ν.Τ ρίχνοντας νερό στο κρασί του μόνο για στεγαστικά πρώτης κατοικίας που δόθηκαν σε διαπιστωμένα, σήμερα, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κι αυτό μόνον υπό την αίρεση του άμεσου έλεγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών τους στοιχείων. 

Επιθυμία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επίσης είναι να μπει στον "πάγο" και ο νόμος Κατσέλη καθώς εκτιμά ότι προστατεύει δανειολήπτες με σχετικά ικανοποιητικά εισοδήματα και οι οποίοι μέσω του νόμου βρήκαν τον τρόπο να αποφεύγουν εσκεμμένως την πληρωμή των δόσεων η να τις έχουν περιορίσει -μέσω των Δικαστηρίων-σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ακόμη το Δ.Ν.Τ φέρεται να ζητεί και την απελευθέρωση ακόμη και εξυπηρετούμενων δανείων ενός δανειολήπτη εφόσον αυτός έχει σε μια τουλάχιστον τράπεζα ένα στο "κόκκινο".

Το "αγκάθι" των "κόκκινων' δανείων φαίνεται προς οδεύει σε επίλυσή σε δεύτερο χρόνο καθώς χωρίζει άβυσσος Κυβέρνηση και θεσμούς στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να υποχωρήσει μόνον στο ζήτημα των στρατηγικά κακοπληρωτών(για πρώτη κατοικία,μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταναλωτικά δάνεια) θεσπίζοντας νέους αυστηρότερους ελέγχους αναφορικά με την οικονομική τους κατάσταση μέσω ελέγχων σε τραπεζικές καταθέσεις,αριθμό ακινήτων κλπ.

Η γραμμή της μέχρι σήμερα κινείται στο τρίπολο που έχει να κάνει με τριετή προστασία των ενυπόθηκων δανείων πρώτης κατοικίας ,των μικρομεσαίων επιχειρηματικών μέχρι 500.000 ευρώ ,των ελευθέρων επαγγελματιών μέχρι 250.000 ευρώ και των καταναλωτικών μέχρι 20.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι Τράπεζες έχουν μπει στην τελική φάση με την αποστολή ειδοποιητηρίων σε δανειολήπτες των δάνεια των οποίων ξεπερνούν σε καθυστέρηση τις 90 ημέρες και δηλώνουν αποφασισμένες να κινήσουν αναγκαστικά μέτρα κατάσχεσης και πλειστηριασμών σε βάρος τους εάν αρνηθούν να είναι συνεργάσιμοι.

Ολα αυτά πάντα υπό την εξαίρεση ενός κρίσιμου παράγοντα,αλλά όχι υποτιμημένου, αυτού των Δικαστηρίων .Τα δικαστήρια όπου προσφεύγουν δανειολήπτες κάθε κατηγορίας έχουν παίξει σημαντικότατο ρόλο για την τύχη πολλών "κόκκινων" δανείων και των κατόχων τους δίνοντας σε χιλιάδες περιπτώσεις "άφεση αμαρτιών" η επιβάλλοντας ευνοικές ρυθμίσεις των δανείων τους τινάζοντας έτσι στον αέρα νομοθετήματα αλλά ακόμη συμφωνίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των πιστωτών και της Κυβέρνησης.