Ήταν σχεδόν αυτονόητο ότι μετά την προχθεσινή «κόμπλα» ανάμεσα σε κυβέρνηση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Τρόικα, το μέλλον δεν θα ήταν ευοίωνο για το σημαντικότερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης. Και μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να μας πείσει (καιρό τώρα αλλά κυρίως εχθές) ότι είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. 

Η πραγματικότητα είναι ότι το ασφαλιστικό είναι το σημαντικότερο θέμα για το ΔΝΤ καθώς αυτό τροφοδοτεί το χρέος και άρα αν δεν αλλάξει το ασφαλιστικό, ακόμη κι αν μας χαρίσουν όλα μας τα δάνεια, πολύ σύντομα θα επανέλθουμε στην ίδια κατάσταση. Αυτή είναι η άποψη που έχει εκφράσει καιρό τώρα το ΔΝΤ και χθες η Γενική του Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι είναι το βασικότερο ζήτημα στην διαπραγμάτευση. 

Συγκεκριμένα τόνισε: «Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι (το ασφαλιστικό σύστημα) θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουν ότι εάν παραμείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Θα πρέπει παράλληλα να πατάξουν την φοροδιαφυγή, να την πατάξουν ουσιαστικά. Απέχουν αρκετά από αυτό».  

Πριν από αυτά τα λόγια η κα. Λαγκάρντ είχε αναφερθεί και πάλι στο χρέος, γεγονός που δείχνει πόσο συνδεδεμένα είναι τα δύο ζητήματα. Μόνο που χθες (λογικό μετά τις συναντήσεις που είχε στη Γερμανία) η Κριστίν Λαγκάρντ δεν ανέφερε πουθενά τη λέξη «κούρεμα» αλλά επέμεινε στο γεγονός ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο:

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι λογικοί για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η χώρα. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του. Ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν. Μπορεί να γίνει με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής ή μείωση των επιτοκίων» 

Και βέβαια πολλοί εξακολουθούν να ρωτούν:

«Αφού το ΔΝΤ θέλει μείωση του χρέους μας (όπως κι εμείς) εμείς γιατί θέλουμε να το διώξουμε». 

Δυστυχώς η απάντηση είναι απλή. Το ΔΝΤ θέλει μεν μείωση του χρέους, αλλά θεωρεί ότι θα είναι δώρον άδωρον αν της όποιας παρέμβασης στο χρέος δεν έχει προηγηθεί ένα δυναμικό κούρεμα στις συντάξεις. Η κυβέρνηση εννοείται ότι διαφωνεί. Όμως σε κάθε συνάντηση χάνει επιλογές. 

Χθες χάθηκε η επιλογή της αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει το μέτρο με τους εργοδότες. Το ΔΝΤ δεν δέχεται επ’ ουδενί την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ακόμη και κάτω από τη μία μονάδα που είχε ήδη φτάσει να διαπραγματεύται, που σημαίνει ότι αν δεν μεταπειστούν οι δανειστές τότε την «νύφη» θα την πληρώσουν οι επικουρικές συντάξεις εξ’ ολοκλήρου. Βασικότερο σενάριο είναι η γραμμή παρέμβασης να μην είναι τα 170 ευρώ, αλλά να απελευθερωθεί πλήρως με την υιοθέτηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Η κυβέρνηση βέβαια αντέδρασε και αντέταξε την εφαρμογή του κανόνα βιωσιμότητας, βάσει του οποίου μέρος των ελλειμμάτων θα καλυφθεί από την εκποίηση της περιουσίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, η οποία εκτιμάται σε 2,5 δισ. ευρώ . 

Με δεδομένο ότι αυτά ήταν τα βασικά ζητήματα της χθεσινής μεσημεριανής συνάντησης του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους δανειστές, δε εντυπωσίασε κανέναν το γεγονός ότι δεν καταγράφηκε καμία πρόοδος και θα υπάρξει και νέα συνάντηση το Σάββατο. 

Παράλληλα θα συζητηθούν και άλλα ανοιχτά θέματα, όπως οι συντελεστές αναπλήρωσης, με το κουαρτέτο να συμφωνεί στον συντελεστή 0,77% για κάθε έτος μέχρι την 15ετία (ήταν 0,80%) αλλά και με το 2% για τα έτη από 39 έως 42. Για τους ενδιάμεσους συντελεστές όμως δεν υπάρχει καμία συμφωνία. 

Ανοιχτό και το θέμα της ενέργειας 

Σε καλύτερη μοίρα, αλλά ακόμη με σημαντικά προβλήματα, βρίσκεται το θέμα της ενέργειας, και κυρίως η αλλαγή του καθεστώτος του ΑΔΜΗΕ. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί ως την καλύτερη λύση την μεταφορά στο δημόσιο του 51% των μετοχών, την είσοδο στρατηγικού επενδυτή σε ποσοστό 20% και την ελεύθερη διακίνηση στο Χρηματιστήριο για το 29% των μετοχών. Δύο θέματα παραμένουν ανοιχτά. Ο τρόπος αποζημίωσης της ΔΕΗ και το γεγονός ότι η ιταλική TERNA που είναι η μόνη που έχει ενδιαφερθεί για το πακέτο του στρατηγικού επενδυτή, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί με τον ΑΔΜΗΕ αν δεν συμμετάσχει στο μάνατζμεντ.