Πριν ακόμα οριστικοποιηθεί η συμφωνία στο Ασφαλιστικό, οι δανειστές, προεξάρχοντος του ΔΝΤ, βάζουν στο τραπέζι τα εργασιακά, ζητώντας αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις, τις απεργίες και το εργοδοτικό lock.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ ζητούν από την κυβέρνηση να συμφωνηθούν τώρα οι αλλαγές στο εργασιακό και να συμπεριληφθούν στη συμφωνία ως προαπαιτούμενη δράση. Ουσιαστικά ζητούν να δεσμευτεί σε συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλαγών η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευηση στα εργσιακά προβλέπεται να ξεκινήσει μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Αναλυτικά, οι δανειστές ζητούν:

  • Αύξηση του ποσοστούν των ομαδικών απολύσεων
  • Περαιτέρω ευελιξία των εργασιακών σχέσεων με νέες συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα αναβαθμίζουν και θεσμικά μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασίας, με το επίχείρημα ότι έτσι θα διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις.
  • Νέο τύπο Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με δέσμευση του υπουργείου Εργασίας για συνέχει στο "πάγωμα" των τριετιών που συμφνωνήθηκε στο προηγούμενο μνημόνιο και εφαρμόστηκε με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το 2012.
  • Καθιέρωση του «lock out» (ανταπεργία), σύμφωνα με το οποίο ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια απεργιών να προχωρά σε απομάκρυνση ή και αντικατάσταση μέρος του προσωπικού.
  • Αλλαγή του τρόπου λήψης απόφασης για τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε επίπεδο επιχείρησης ή κλάδου.

Πάντως στο 3ο Μνημόνιο προβλέπεται ότι μετά από διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν μετά την πρώτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα πρέπει να ευθυγραμμίσει το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συνδικαλιστικής δράσης με τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές, έπειτα από διαβούλευση ομάδας εμπειρογνωμόνων με διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Όσον αφορά τέλος στο Ασφαλιστικό, αύριο είναι η καθοριστική συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους δανειστές.

Η μεγάλη εκκρεμότητα αφορά στις επικουρικές συντάξεις όπου πέρα από τη διάσταση απόψεων Ευρωπαίων και ΔΝΤ, καθώς οι πρώτοι ευθυγραμμίζονται με την πρόταση του Υπουργείου για "ρήτρα βιωσιμότητας" και όχι "ρήτρα μηδενικού ελλείματος" όπως ζητεί το Ταμείο, το τελικό ύψος των περικοπών στις επικουρικές θα κριθεί από το αντίστοιχο ύψος αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Στο θέμα αυτό το Ταμείο συνεχίζει να είναι κάθετα αρνητικό, ενώ οι Ευρωπαίοι το συζητούν, να ισχύει για την επόμενη τριετία.

Αύριο πάντως αναμένεται να κλείσει οριστικά και το θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης όπου οι δύο πλευρές έχουν σχεδόν συμφωνήσει.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι έχει επέλθει συμφωνία στο ύψος της Εθνικής Σύνταξης που θα διαμορφωθεί στα 384 ευρώ μετά από 20 έτη ασφάλισης, καθώς και στη μείωση του ποσού κατά 2% για κάθε έτος κάτω των 20 και έως την 15ετία, που παραμένει το όριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Στην 15ετία η Εθνική Σύνταξη θα είναι στα 346 ευρώ.