Για ζοφερή εικόνα στην ελληνική οικονομία κάνει λόγο το ΔΝΤ, το οποίο εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2015. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία) αναμένεται να επικυρώσει τις εκτιμήσεις της Ελλάδας ότι το 2015 σημείωσε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,2% έως 0,4% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, σημειώνει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ πιστεύει ότι η πραγματική εικόνα είναι χειρότερη, για το λόγο ότι το ελληνικό δημόσιο δεν πλήρωσε κάποιες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές του, δημιουργώντας πρόσθετα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης, ότι εξακολουθεί να υπάρχει η διαφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, καθώς οι πρώτοι δέχονται ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 με μέτρα 3% του ΑΕΠ (5,6 δις. ευρώ), ενώ το Ταμείο θεωρεί ότι με τα μέτρα αυτά θα επιτευχθεί πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Για τον λόγο αυτό, το ΔΝΤ πιέζει τις χώρες της Ευρωζώνης να δεχθούν μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ και να προχωρήσουν σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι για το οποίο είναι απρόθυμη έως τώρα η Γερμανία.