Επιφυλακτικά αισιόδοξη εμφανίζεται η Bank of America Merrill Lynch σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σε ανάλυσή της και παραθέτει το θετικό και τα δύο αρνητικά σενάρια για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η τράπεζα κάνει λόγο για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, αλλά αναφέρει πως υπάρχουν «ισχυρά κίνητρα» για να ολοκληρωθεί και σε αυτό το πλαίσιο στέκεται στο ταξίδι που έκαναν επενδυτές στη χώρα μας πρόσφατα.

Στην έκθεσή της με σημερινή ημερομηνία η BOFA αναφέρει πως «η οικονομία χειρίστηκε απρόσμενα καλά τα capital controls, η ύφεση πέρυσι ήταν πολύ ηπιότερη απ' όσο ανέμενε το πρόγραμμα και τα προκαταρκτικά δημοσιονομικά στοιχεία για το 2015 υποδηλώνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα κατά περίπου 0,8% του ΑΕΠ -το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τη Eurostat την 21η Απριλίου. Ωστόσο, η αισιοδοξία μας βασίζεται πρωτίστως στην προσδοκία μας πως η Ελλάδα θα πληροί τα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ μέχρι το τέλος αυτού του έτους, κάτι που θα στηρίξει τις αγορές και θα μειώσει σημαντικά τους κινδύνους Grexit».

«Αν και η μακροπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας παραμένει αδύναμη και εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η βραχυπρόθεσμη προοπτική μπορεί να είναι θετική, κατά την άποψη της BofAML» τονίζεται στην ανάλυση και προστίθεται:

Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η ολοκλήρωση μιας αξιολόγησης δεν σημαίνει μόνο ότι η Ελλάδα θα επιβιώσει μέχρι την επόμενη αξιολόγηση, αλλά περιλαμβάνει και στοιχεία που μπορούν επιτέλους να οδηγήσουν σε ανάκαμψη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα αναφέρει πως το κλείσιμο της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε «σειρά πολύ θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία, περιλαμβανομένης της επαναφοράς του waiver της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες, συμφωνία για ένα πλαίσιο ελάφρυνσης χρέους, έναρξη της σταδιακής άρσης των capital controls και συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ αργότερα φέτος».

Μάλιστα η BOFA σημειώνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την πολύ χαμηλή βάση, η ελληνική οικονομία μπορεί να εκπλήξει ανοδικά, βραχυπρόθεσμα. Υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα».

«Σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα, θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα, ή στο Eurogroup της 22ας Απριλίου το αργότερο, και να υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή στις αρχές Μαΐου και ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης πριν το καλοκαίρι, και σε κάθε περίπτωση πολύ πριν λήξουν τα ομόλογα του Ιουλίου -κυρίως τα ομόλογα της ΕΚΤ» τονίζει η ανάλυση.

Στη συνέχεια παρατίθενται τρία σενάρια για την πορεία των διαβουλεύσεων.

Το θετικό σενάριο

Σύμφωνα με την BOFA, αν η Ελλάδα εγκρίνει επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το καλοκαίρι, μπορεί να εξελιχθεί ένα πολύ θετικό σενάριο για το β' εξάμηνο του έτους. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολύ πιθανή πριν τις λήξεις του Ιουλίου. Η Ελλάδα θα έχει ένα ξεκάθαρο δημοσιονομικό σχέδιο για τα επόμενα δύο χρόνια, μειώνοντας την αβεβαιότητα. Η ΕΚΤ θα επαναφέρει το waiver για τις ελληνικές τράπεζες και είναι πιθανό να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του QE, πριν το τέλος του έτους. Η Ελλάδα θα έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για να αντιμετωπίσει το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιτρέποντας τη σταδιακή άρση των capital controls μέχρι το φθινόπωρο. Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους θα βελτιωθεί σημαντικά. Και η σύνδεση της ελάφρυνσης χρέους με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην αναγκαία πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η οικονομία μπορεί επιτέλους να αρχίσει να ανακάμπτει.

Σύμφωνα με την BOFA, όλα τα κομμάτια του παζλ για ένα τέτοιο θετικό αποτέλεσμα είναι εκεί, όμως υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε «στραβά». «Η αξιολόγηση έχει ήδη καθυστερήσει -υποτίθεται πως θα ολοκληρωνόταν τον Δεκέμβριο- και οι συζητήσεις μπορεί να χρειαστούν ακόμα περισσότερο χρόνο. Ορισμένα μέλη της κυβέρνησης μπορεί να αντιδράσουν στα νέα δημοσιονομικά μέτρα, απειλώντας να οδηγήσουν σε πτώση της κυβέρνησης» σημειώνει και μετά στέκεται στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών για το χρέος.

Πάντως, η τράπεζα εκτιμά ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις διαπραγματεύσεις αυτές έχουν ισχυρά κίνητρα για να αποφύγουν μια ακόμα ελληνική κρίση. Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα, όπως η προσφυγική κρίση και το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα η BOFA καταθέτει και δύο σενάρια για το τι πραγματικά θα μπορούσε να πάει στραβά αν και εκτιμά πως και τα δύο είναι απίθανο να οδηγήσουν σε επανάληψη της κρίσης του Ιουλίου 2015 και της απειλής για Grexit.

Κακό σενάριο 1

 Υπάρχει συμφωνία, όμως η ελληνική βουλή την καταψηφίζει. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, οι πρόωρες εκλογές πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μια νέα κυβέρνηση που θα ολοκληρώσει γρήγορα την αξιολόγηση.

Κακό σενάριο 2

Οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν και άλλο και η Ελλάδα κινδυνεύει με «ατύχημα» στην αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, η BOFA εκτιμά πως κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα βάλουν πρώτα το συμφέρον της χώρας και θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία -είτε ψηφίζοντας υπέρ του πακέτου, είτε σχηματίζοντας έναν προσωρινό κυβερνητικό συνασπισμό για να κάνουν αυτό που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν τις νέες εκλογές.

«Μην τα κάνετε «θάλασσα»

Συμπερασματικά, λέει η Bank of America Merrill Lynch, η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι πιστωτές και το ΔΝΤ θα έπρεπε πραγματικά να τα «θαλασσώσουν» για να πάνε στραβά τα πράγματα αυτή τη φορά. Η αποτυχία συμφωνίας θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε Grexit πέρυσι, όμως αυτή τη χρονιά πιθανότατα θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και μια νέα κυβέρνηση που θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Τα πράγματα μπορούν να επιδεινωθούν βραχυπρόθεσμα, όμως αυτό θα αποτελεί αγοραστική ευκαιρία, κατά την εκτίμηση της BoAML.