Όλο και πιο κοντά στην συμφωνία για το ασφαλιστικό βρίσκονται η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί, με τo μεγαλύτερο, ωστόσο, αγκάθι να παραμένει το θέμα των επικουρικών συντάξεων.

H σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό και αυτό το ζήτημα, κάνοντας την πλάστιγγα να γείρει λίγο παραπάνω προς την πλευρά της συναίνεσης. 

Αυτό που προέκυψε από τις προχθεσινές επαφές του υπουργείου Εργασίας και Οικονομικών με τους εκπροσώπους του Κουαρτέτου είναι, πάντως, πως έχουν «κλειδώσει» όλα τα μεγάλα μέτωπα του πακέτου των παρεμβάσεων στις συντάξεις, με τις διαφορές να ''κρύβονται'' πλέον στις λεπτομέρειες.

Αν και εφόσον και αυτές διευθετηθούν και η συμφωνία σε όλα είναι γεγονός,  ο στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο έως τις 23 Απριλίου. Οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, δέχονται τη «ρήτρα βιωσιμότητας» που έχει προτείνει η κυβέρνηση, ενώ το ΔΝΤ ζητεί εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος». 

Η πρόταση της κυβέρνησης και προκειμένου να μετριαστούν οι - όποιες - μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις προβλέπει  τα αποθεματικά των ταμείων πρόνοιας και κυρίως του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ) που υπολογίζονται σε 5,5 δισ. ευρώ, θα απορροφηθούν από το ΕΤΕΑ.

Οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις 

Οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε μια πρώτη συμφωνία η οποία προβλέπει ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ενώ η Εθνική Σύνταξη θα είναι στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ για 15 χρόνια, δηλαδή θα βαίνει μειούμενη κατά 2% μεταξύ 19ου και 15 έτους.

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης, έχει γίνει δεκτή η πρόταση της κυβέρνησης για ποσοστό 0,77% στα 15 χρόνια ασφάλισης και 2% στα 40 χρόνια. 

Συζητούν, δε, την διαμόρφωση των ενδιάμεσων ποσοστών, με τους δανειστές να απαιτούν μικρότερο βηματισμό μέχρι τα 25 έτη και μεγαλύτερο τα επόμενα προκειμένου όπως ισχυρίζονται να υπάρχουν ισχυρά κίνητρα παραμονής στην εργασία. 

Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, η συγκεκριμένη θέση των δανειστών δεν σημαίνει απαραίτητα μεγαλύτερη αναλογικότητα και καλύτερες συντάξιμες αποδοχές για όσους θα συμπληρώσουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης, καθώς οι τελικές αποδοχές - που με το ασφαλιστικό θα υπολογίζονται στις αποδοχές στο σύνολο του εργάσιμου βίου - επηρεάζονται από τα χαμηλότερα ποσοστά τα πρώτα 25 χρόνια.

Το τελευταίο θέμα αφορά στο θέμα των συντάξεων χηρείας. Συγκεκριμένα καθιερώνεται ηλικιακό όριο τα 57 έτη, ωστόσο θα υπάρχει πρόβλεψη καταβολής της σύνταξης του θανόντος για τρία χρόνια, σε όλους τους επιζώντες συζύγους κάτω των 57 ετών, ενώ στην περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση των 24 ετών.

Οι παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας θα αφορούν τις συντάξεις για θανάτους που θα συμβούν μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου και όχι αυτές που ήδη καταβάλλονται.