Ξεκίνησε πριν από λίγα λεπτά, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθήνων, η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα θέματα της εθνικής σύνταξης έχουν κλείσει. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, ενώ διαβεβαιώσεις υπάρχουν ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση των κύριων συντάξεων.

Πάντως, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις.

Ωστόσο, με τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι επιπτώσεις δεν θα βαρύνουν ανάλογα μέλλοντες και τωρινούς συνταξιούχους,ούτε νυν εργαζόμενους και συνταξιούχους. Αν κάποιος επιχειρούσε να αποκωδικοποιήσει και να απαριθμήσει τα συν και τα πλην του ασφαλιστικού θα κατέληγε σε μη δίκαιη κατανομή των βαρών και των παροχών. Με το νέο ασφαλιστικό παραμένουν σε ισχύ αδικίες αλλά και η ευνοική διατήρηση παλαιών κεκτημένων συντεχνιών, που εν μέσω κρίσης, θα διατηρηθούν ως έχουν με ελάχιστες απώλειες.

Τα πλην του ασφαλιστικού

* Ευνοούνται με το νέο ασφαλιστικό -παρά τις περικοπές που θα γίνουν- οι νυν συνταξιούχοι σε βάρος των νέων. Η γενιά που βγήκε στη σύνταξη με ελάχιστες η καθόλου εισφορές λαμβάνοντας μάλιστα και πρόσθετη οικονομική ενίσχυση (βλέπε ΕΚΑΣ) η οι κρατικοδίαιτοι με παχυλές συντάξεις και εφάπαξ θα διατηρήσει συντάξεις υψηλότερες κατά 20% από νυν εργαζόμενους με τα ίδια χρόνια ασφάλισης και τις ίδιες εισφορές που θα βγουν στο εξής στη σύνταξη. Η αρχή της αναλογικότητας πάει περίπατο. 

* Συγχωνεύουν το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής ασφάλισης με τα πλεονασματικά Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα (5,5 δισ. ευρώ) για να μη μειωθούν πολύ, κυρίως, οι επικουρικές των κρατικοδίαιτων(δημόσιο-ΔΕΚΟ). Για να συνεχίζουν οι συντεχνίες του δημοσίου να απολαμβάνουν ικανοποιητικές συντάξεις. Η κυβέρνηση ζητεί μάλιστα να αυξηθούν οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών για να μην πληγούν σημαντικά οι επικουρικές των συνταξιούχων απομυζώντας το δύστυχο ιδιωτικό τομέα και οδηγώντας τους μισθούς ακόμη χαμηλότερα.

* Η ελληνική οικονομία κατέρρευσε εξ αιτίας των χρεών του ασφαλιστικού (οι συντάξεις των προηγούμενων 30 χρόνων ευθύνονται για το 80% του δημοσίου χρέους για όσους δεν το γνωρίζουν)και η χώρα μας συνεχίζει να δίνει συντάξεις τριπλάσιες και τετραπλάσιες του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.Ο μέσος όρος είναι υψηλότερος του μέσου όρου συντάξεων της οικονομικά εύρωστης Γερμανίας.

* Διατηρούν για τα επόμενα 5 χρόνια το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης ευτυχώς με αντικίνητρα.Και πάλι θα μπορεί κάποιος ( με εξαίρεση τα βαρέα και ανθυγιεινά η οι ανάπηροι)να βγαίνει στα 50 του και να παίρνει χαμηλότερη μεν σύνταξη αλλά να μπορεί να ασκεί εργασία με μαύρα ,όπως κάνουν παρανόμως οι περισσότεροι σήμερα προωρίτες συνταξιούχοι,συμπληρώνοντας τη σύνταξή τους αλλά κλέβοντας τις δουλειές των νέων..

Τα συν

* Οι συντελεστές αναπλήρωσης για τους μέλλοντες συνταξιούχους θα είναι υψηλότεροι για όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές εν αντιθέσει με όσους έχουν πολλά χρόνια και υψηλούς μισθούς κατά τον εργασιακό τους βίο. Με την πρώτη ματιά φαίνεται άδικο με βάση την αναλογία εισφορών-συντάξιμων αποδοχών. Ωστόσο αν λάβει κανείς υπόψιν του, λόγω της κρίσης, την τερατώδη ανεργία και την αδυναμία των μισών αυτοαπασχολούμενων να καταβάλουν εισφορές, οι κατηγορίες αυτές δεν θα έπαιρναν ποτέ σύνταξη η θα έπαιρναν φιλοδώρημα.Μόνοι ωφελημένοι κατά κανόνα, όπως και σήμερα, θα ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν μόνιμη εργασία και τις εισφορές τους τις πληρώνει το Κράτος.

* Οι ελεύθεροι επαγγελματίες,κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων και αγρότες καλούνται να καταβάλλουν χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές(μετά τη μείωση τους κατά 50%) όταν τα δηλούμενα στην εφορία εισοδήματα τους φτάνουν μέχρι στις 12.000 ευρώ που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα.Θετική η μέριμνα για ακόμη πιο μειωμένες εισφορές για τους νέους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας είτε ανοίγουν δική τους επιχείρηση.