Ένα 48ωρο για συμφωνία ή οριστική ρήξη που θα μπλοκάρει συνολικά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απομένει μεταξύ υπουργείου Εργασίας και δανειστών στο Ασφαλιστικό.

Το νέο στοιχείο στη χθεσινή τελευταία διαπραγμάτευση στο Χίλτον, δεν ήταν βέβαια η αναμενόμενη στάση του ΔΝΤ, που ζητεί "αίμα" στις επικουρικές, αλλά και συνολικά στις νέες συντάξεις που θα χορηγούνται μετά τη συμφωνία, αλλά η πλήρης ευθυγράμμιση των Ευρωπαίων!

Σύμφωνα με την τελευταία εικόνα, υπάρχει κάθετη στάση των δανειστών στην κάλυψη του ελλείμματος των 700 εκ. ευρώ του ΕΤΕΑ. Και αυτό γιατί, ΔΝΤ και Ευρωπαίοι απορρίπτουν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% ή 1,5% που θα κάλυπτε τουλάχιστον 300 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό πόσο να πρέπει να καλυφθεί εξολοκλήρου από τις συντάξεις.

Η κυβερνητική πλευρά, έχει δεχθεί να καλύψει μια απόσταση 300 εκ. ευρώ με μειώσεις στις μεσαίες και υψηλές επικουρικές, πάνω από τα 150 - 170 ευρώ, ωστόσο αν αναζητηθούν και τα 700 εκ. ευρώ από περικοπές, αυτές τότε θα είναι δραματικές και δεν  θα γλιτώσει κανείς.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει, σε αυτή την παράλογη, όπως σημειώνουν απαιτήσεις των δανειστών και δηλώνουν θορυβημένοι από την αλλαγή της στάσης των ευρωπαίων την οποία εξηγούν ως "εντολή σε αυτή τη φάση οι θεσμοί να εμφανίζονται με ενιαία στάση.

Οι Ευρωπαίοι συντάχθηκαν και με τη θέση του ΔΝΤ για εφαρμογή της "ρήτρας μηδενικού ελλείμματος", αν και είχαν δείξει να συμφωνούν με τη "ρήτρα βιωσιμότητας" που είναι η κυβερνητική πρόταση και η οποία προβλέπει τα αποθεματικά των ταμείων πρόνοιας που υπολογίζονται σε 5,5 δισ. ευρώ, να απορροφηθούν από το ΕΤΕΑ.

Το μοναδικό σημείο που υπήρξε πρόοδος χθες αφορούσε στο ποσοστό αναπλήρωσης που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 40,7  για 40 χρόνια εργασίας που σημαίνει ότι οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες συγκριτικά με τις καταβαλλόμενες από 15% έως 20%.

Κυβερνητικές πηγές, που δεν ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας, σημειώνουν ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες 48ώρες στο Ασφαλιστικό, τότε η λύση θα δοθεί σε άλλο - πολιτικό προφανώς - επίπεδο καθώς καμία πλευρά δεν επιθυμεί καθυστέρηση της αξιολόγησης.