Με εκατέρωθεν υποχωρήσεις και στόχο να καλύψει η κάθε πλευρά τη μισή απόσταση, όσον αφορά το έλλειμμα (700 εκατ. ευρώ) του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) πραγματοποιείται η νέα μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο των δανειστών.  

Σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση, ο υπουργός σημείωσε​ πως «συμφωνία θα μπορούσαμε να έχουμε και χθες. Το θέμα είναι να έχουμε μία καλή συμφωνία», ενώ λεκανε λόγο για «καλά μηνύματα», ενώ παραδέχτηκε πως στο θέμα των επικουρικών δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία. Σημείωσε εξάλλου πως χρόνος υπάρχει, «αλλά έχουμε ήδη αργήσει», και συνέχισε:

Μέχρι τις 22 Απριλίου υπάρχει χρόνος αλλά καλό θα ήταν μέχρι την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ να έχουμε κάτι χειροπιαστό. Καλό θα ήταν να τελειώσουμε σήμερα. Έχουμε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα περιθώρια υποχώρησής μας.

Η συνάντηση του υπουργού Εργασίας βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ, με αποτέλεσμα οι επαφές με τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη να μετατεθούν για το πρωί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και με βάση την εικόνα τις πρώτες πρωινές ώρεςμ  οι δύο πλευρές έχουν έρθει σχετικά κοντά, καθώς η κάθετη στάση των δανειστών όσον αφορά στο επίμαχο θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% ή 1,5%, έχει καμφθεί.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι από τα συνολικά 700 εκατ. ευρώ, τα 200 έως 250 εκατ. ευρώ θα βρεθούν από τις αυξημένες εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, ενώ αλλά 100 - 150 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων.

Επιπλέον το υπουργείο Εργασίας έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε αποδοχή της θέσης του ΔΝΤ για  εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», ενώ οι Ευρωπαίοι φαίνεται να έχουν αποδεχθεί την πρότασης της κυβέρνησης για εφαρμογή "ρήτρας βιωσιμότητας" στις επικουρικές.

Με άλλα λόγια 350 εκατ. ευρώ θα είναι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν κλιμακωτές μειώσεις σε μεσαίες και υψηλές επικουρικές. Πάντως το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές μέχρι το άθροισμα (κύριας και επικουρικής) των 1.300 ευρώ.

Τέλος οι δύο πλευρές τα έχουν βρει στα ποσοστά αναπλήρωσης που θα είναι στο 40,7% για τις νέες συντάξεις μετά από 40 χρόνια εργασίας, ενώ η Εθνική Σύνταξη είναι «κλειδωμένη» στα 384 ευρώ για 20 χρόνια εργασίας και 346 για 15 χρόνια.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι οι νέες συντάξεις θα είναι σημαντικά μειωμένες περίπου κατά 20% σε σχέση με τις ήδη καταβαλλόμενες, ωστόσο το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι ένας μέσος συντάξιμος μισθός των 1.000 ευρώ θα φθάσει σε ποσοστά αναπλήρωσης το 76% αν συνυπολογιστεί και η Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ.