Η εμπλοκή των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο κουαρτέτο και την κυβέρνηση στις δύο το ξημέρωμα, ήταν μία εξέλιξη που ενώ κάποιοι φαντάζονταν, ήταν τόσο πολλοί εκείνοι που την απέκλειαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο οπότε έμοιαζε μία μικρή και μακρινή πιθανότητα.

"Μετά από συζητήσεις προχωρήσαμε σε παύση των συζητήσεων για να παμε στην Ουάσιγκτον" ανακοίνωσε αμήχανα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπαθώντας να αποφύγει τις πολλές ερωτήσεις των δημοσιογράφων.  Για άλλη μία φορά όμως η κυβέρνηση απέδειξε ότι καθόλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εξωράιζε την κατάσταση γύρω από την πορεία των συζητήσεων, προσπαθώντας να αποκρύψει τα πραγματικά αδιέξοδα στα οποία πήγαινε με μαθηματική ακρίβεια.

Έτσι τώρα η κυβέρνηση από τις 14 του μήνα θα βρεθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπίσει έναν θεσμό που εν πολλοίς έχει μετατρέψει τις τελευταίες εβδομάδες σε εχθρό, με ανοιχτά όλα τα θέματα, καθώς από τους θεσμούς δεν έγινε σε καμία περίπτωση δεκτό να κλείσουν κάποια ζητήματα τώρα και κάποια άλλα να μείνουν ανοικτά.

"Συμφωνούμε και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική Κυβέρνηση οτι ύπαρχει πρόοδος στα μεγάλα θέματα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η συμφωνια" συμπλήρωσε ο Υπουργός Οικονομικών και συνέχισε:

"Άρα θα επιστρέψουμε μετα τη Δευτερα για να τελειώσει αυτή η συμφωνία πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου". Στην ουσία όμως η κυβέρνηση έχασε το χρονικό όριο της 15ης Απριλίου που η ίδια είχε θέσει και τώρα μεταθέτει τον στόχο θέλοντας να στείλει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup έχοντας στις βαλίτσες του μία πλήρη συμφωνία.

"Θα καταλήξουμε στο staff level agreement λίγο πριν το Eurogroup" ήταν τα λόγια του Υπουργου. "Είχαμε μεγάλη πρόοδο σε πολλα μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπήρχαν πολλα μικρά δε έβγαινε να γραφτεί το staff level agreement οσο περνούσε ο καιρός και γι' αυτο το λόγο δε θα μπορούσαμε να το κλείσουμε μεχρι τα χαράματα, καθώς οι θεσμοί θέλουν να φύγουν αύριο". 

Οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να πάρουν μία δήλωση και από τον Γιώργο Κατρούγκαλο ο όποιος όμως αρκέστηκε να συμπληρώσει ότι "τα πράγματα είναι όπως ακριβώς τα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα".

Κι όμως μπαίνοντας στη συνάντηση λίγες ώρες νωρίτερα ο Υπουργός Εργασίας σε εντελώς διαφορετικό τόνο είχε πει άλλα πράγματα. Είχε εξηγήσει ότι "συμφωνία θα μπορούσαμε να είχαμε και χθες, αλλά το θέμα είναι να έχουμε καλή συμφωνία".

Τόνιζε ότι μέχρι στιγμής τα μηνύματα είναι καλά και ότι υπάρχει προσπάθεια συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα. Δυστυχώς όμως φαινόταν ότι γνώριζε το επερχόμενο αδιέξοδο. Είχε πει στους δημοσιογράφους μπαίνοντας στη συνάντηση ότι καλό θα ήταν στην εαρινή σύνοδο να έχουμε κάτι χειροπιαστό. Αναφερόμενος όμως στις επικουρικές συντάξεις είχε πει: "Έχουμε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα περιθώρια υποχωρήσής μας" δείχνοντας από νωρίς ποια θα ήταν σχεδόν νομοτελειακά η πορεία των συζητήσεων.