Έχει δίκιο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος όταν ισχυρίζεται μετά την χθεσινή (προσωρινή) διακοπή των διαπραγματεύσεων, ότι οι δύο πλευρές είναι τόσο κοντά στο Ασφαλιστικό που η συμφωνία θα μπορούσε να επισημοποιηθεί και χθες.

Ωστόσο, αυτό που δεν λέει ο υπουργός αφορά στις "λεπτομέρειες" που μπήκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και χρειάστηκε να γίνουν νέα βήματα από την ελληνική πλευρά, μετά την υποχώρηση των δανειστών στο θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζήτησαν ταχύτερη και δραστικότερη περικοπή των συνταξιοδοτικών δαπανών για το ΕΚΑΣ. Με βάση την συμφωνία του καλοκαιριού το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους θα κοβόταν σταδιακά την επόμενη διετία (αρχής γενομένης από φέτος κατά 20%) και οριστικά τον Απρίλιο του 2019. Ωστόσο το ΔΝΤ ζήτησε μέσα στη διετία 2017 - 2018 να έχει περικοπεί για το 80% των δικαιούχων.

Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά έκανε αποδεκτό και το αίτημα των πιστωτών να τεθεί όριο ηλικίας τα 55 έτη για την λήψη συντάξεων χηρείας.

Άγνωστο παραμένει ωστόσο να θα υπάρχει πρόβλεψη καταβολής της σύνταξης του θανόντος για τρία χρόνια, σε όλους τους επιζώντες συζύγους και αν στην περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση των 24 ετών, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη. Πάντως, από το υπουργείο διαβεβαιώνουν ότι οι όποιες παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας θα αφορούν τις συντάξεις για θανάτους που θα συμβούν μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου και όχι αυτές που ήδη καταβάλλονται.

Το τελευταίο επίδικο, που δεν έχει διευκρινιστεί, αφορά στην "κόκκινη" γραμμή των περικοπών. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμιά μείωση στο άθροισμα συντάξεων -κύριων και επικουρικών- έως και τα 1.300 ευρώ. Η λύση αναζητήθηκε μέσα από μια δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει μείωση επικουρικών συντάξεων κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ, αύξηση των εισφορών (κατά 1,5 μονάδα για 3 χρόνια ή κατά 1 μονάδα για 6 χρόνια) και αξιοποίηση - εκποίηση μέρους της περιουσίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που εκτιμάται κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ.