Διαβεβαιώσεις ότι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρξει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018 και μάλιστα θα δοθούν αυξήσεις, έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ανακοινώνοντας από κοινού με τον Ευκλ. Τσακαλώτο την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα. Η προστασία εκτείνεται μόνο στους υφιστάμενους συνταξιούχους, καθώς δεν υπήρξε αναφοριά στις μελλοντικές συντάξεις, που φαίνεται ότι θα υποστούν τη μεγαλύτερη σφαγή. 

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε "ανακριβείς" τις πληροφορίες ότι θυσιάστηκε το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία, καθώς όπως είπε, η σταδιακή κατάργησή του έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση αλλά και τις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητά κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 80% των δικαιούχων, πολύ νωρίτερα από την αρχική συμφωνία, επιμένοντας να καταργηθεί εντός της διετίας 2017-2018.

"Καμία επικουρική μικρού-μεσαίου συνταξιούχου δεν θα μειωθεί" τόνισε, ενώ πληροφορίες από τη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι από την ενοποίηση των ταμείων επικούρισης και εφάπαξ, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις μπορεί να αγγίξουν και το 40%. Για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ΕΤΕΑ περιλαμβάνεται τρίπτυχο μέτρων: περιορισμένων μειώσεων στις επικουρικές (το 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων), χρήση αποθεματικών και δυνατότητα χρήσης λελογισμένης αύξησης των εισφορών. Το μείγμα είναι υπό συζήτηση" τόνισε και σημείωσε ότι για τις επικουρικές «θα θιγούν λιγότεροι από το 10% των σημερινών συνταξιούχων» είπε ο κ. Κατρούγκαλος. 

Σχετικά με τις κύριες συντάξεις τόνισε ότι θα υπάρξει απόλυτη προστασία και μετά το 2018 και ότι «θα αυξάνονται μάλιστα όταν ευθυγραμμιστούν με τις νέες συντάξεις». Ταυτόχρονα σημείωσε ότι «η εθνική σύνταξη κλείδωσε στα 384 ευρώ», σημειώνοντας ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση εισάγει την εθνική σύνταξη που επιτυγχάνει πιο αποτελεσματικά αυτό που επιχειρούσε να πετύχει το ΕΚΑΣ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βηματισμός στην αύξηση των εισφορών θα είναι 1% για τα πρώτα τρία χρόνια και 0,5% για τα επόμενα τρία, δηλαδή μεσοσταθμικά για την επόμενη εξαετία θα είναι 0,75%

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως στα περισσότερα – σχεδόν σε όλα- τα θέματα της ελληνικής πρότασης για το ασφαλιστικό επήλθε συμφωνία ή «πάρα πολύ σημαντική προσέγγιση» με τους δανειστές και τόνισε ότι «αν υπήρχε χρόνος και δεν είχαμε αναγκαστική διακοπή λόγω των εργασιών στην Ουάσιγκτον θα είχαμε καταλήξει σε τελική συμφωνία».

Όπως είπε κατά την συνέντευξη Τύπου από κοινού με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη αντίστοιχα για την πορεία της διαπραγμάτευσης, δύο είναι οι βασικές αρχές για το ασφαλιστικό: «Η ισονομία, η ίδια εφαρμογή όμοιων κανόνων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», ενώ υποστήριξε πως θα υπάρξουν «ίδιοι κανόνες μεταξύ των μισθωτών και επαγγελματιών».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εργασίας μόνο το 10% των συνταξιούχων θα δει μείωση στις επικουρικές και το 90% των συνταξιούχων δεν θα θιγεί. Εξάλλου, όπως τόνισε «το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει λιγότερες εισφορές σε σχέση με το παρελθόν» και το 80% των μισθωτών με το νέο σύστημα (συνδυασμός εθνικής σύνταξης και ποσοστά αναπλήρωσης) στο 80% θα λάβουν υψηλότερες από τις σημερινές συντάξεις».