Διευκρινίσεις σχετικά με την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην πορεία της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα, μετά τη δήλωση του Κερέ περί σύμπνοιας με το ΔΝΤ, έδωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι : «Η ΕΚΤ συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα για να επιτύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018», ερωτηθείς σχετικά με τη θέση που εξέφρασε νωρίτερα, σήμερα, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Όπως σημείωσαν καλά πληροφορημένες πηγές της ΕΚΤ, που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται σε αρμονία ως προς τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα έτσι ώστε να περατωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης.

Από την άλλη πλευρά ο Κερέ δήλωσε σήμερα ότι: «Συμφωνούμε πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων. Ο σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου και ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ».

Την ίδια ώρα, πάντως, εκπρόσωπος της ΕΚΤ χαρακτηρίζει ικανοποιητική την μέχρι τώρα πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδος με τους δανειστές.

Και οι τέσσερις θεσμοί εργάζονται εντατικά μαζί με τις ελληνικές αρχές πάνω σε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση τόσο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και για ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, σημείωσαν ευρωπαϊκές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.