Σε τρίτο επενδυτή το 25% της ΔΕΣΦΑ για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης

Σε τρίτο επενδυτή το 25% της ΔΕΣΦΑ για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης

Κινήσεις για την ολοκλήρωση τα αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ γίνονται το τελευταίο διάστημα με στόχο να αρθούν οι επιφυλάξεις της Κομισιόν για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών.

Ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ολοκληρώθηκε το 2013 με την υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταβίβαση των μετοχών στην αζέρικη εταιρεία Socar έναντι 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο, η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί εξαιτίας ενστάσεων που έχει προβάλει η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόταση που εξετάζεται για την άρση των επιφυλάξεων προβλέπει την μεταβίβαση του 17% των μετοχών από τη Socar σε τρίτο επενδυτή, ούτως ώστε το μερίδιο της αζέρικης πλευράς να μειωθεί στο 49%. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό που θα μεταβιβαστεί θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, δηλαδή ο τρίτος επενδυτής θα αποκτήσει το 25 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, η Socar θα περιοριστεί στο 41% και το Δημόσιο θα παραμείνει έτσι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρίας με 34%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απορρίπτονται οι προτάσεις για μεγάλες αυξήσεις (έφθαναν έως και 66%) στα τέλη διέλευσης από το δίκτυο του διαχειριστή. Τα τέλη θα προκύψουν με βάση το σχετικό κανονισμό και με γνώμονα η απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων να διαμορφώνεται σε λογικά επίπεδα, κάτω από 10%.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο