«Εξαιρετικά μη βιώσιμο» είναι το χρέος της Ελλάδας, όπως προκύπτει από το σχέδιο κειμένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που καταγράφονται οι θέσεις του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Παρά τη γενναιόδωρα ευνοϊκή χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια, η δυναμική του χρέους προβλέπεται να παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμη», αναφέρει και συνεχίζει:

Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, επιπρόσθετα με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, πρέπει να ληφθεί αποφασιστική δράση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ώστε να δοθεί περαιτέρω επίσημη ελάφρυνση χρέους.

Σχετικά με τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, στο κείμενο είναι εμφανής η διάσταση απόψεων μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Ειδικότερα η Κομισιόν τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό το 2018 στο 3% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ στο 4,5%.

Την ίδια ώρα, οι Θεσμοί εκτιμούν πως η Αθήνα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αλλά το ΔΝΤ φαίνεται να αμφισβητεί αυτούς τους στόχους. Στο προσχέδιο με τίτλο «Memorandum of Financial and Economic Policies (MFEP)» (Μνημόνιο Χρηματοοικονομικών και Οικονομικών Πολιτικών), το οποίο συντάχθηκε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, το Ταμείο προβλέπει πρωτογενές έλλειμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, πρωτογενές πλεόνασμα 0,25% για το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 1,5% το 2018.

Στο κείμενο αναφέρεται πως αυτοί οι αριθμοί αντανακλούν την μεταρρυθμιστική κόπωση έπειτα από πέντε έτη δημοσιονομικής προσαρμογής και κοινωνικών πιέσεων στην Ελλάδα λόγω της υψηλής ανεργίας.

Το προσχέδιο προβλέπει επίσης κατά μέσο όρο 1,25% ανάπτυξη του ΑΕΠ σε μακροπόθεσμο επίπεδο, εκτίμηση τροποποιημένη επί τα χείρω, σε σχέση με την τελευταία πρόβλεψη.

Σύμφωνα με το Reuters, οι στόχοι που αποκαλούνται «φιλόδοξοι αν και ρεαλιστικοί» θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με την εφαρμογή μέτρων ύψους 2,5% του ΑΕΠ, περιλαμβανομένων μέτρων για το ασφαλιστικό, τον φόρο εισοδήματος, του ΦΠΑ και του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που αναφέρονται στο μνημόνιο του ΔΝΤ περιλαμβάνουν κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλαγή των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα, επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων και την εφαρμογή της εθνικής σύνταξης που θα ανέρχεται σε 345 ευρώ έπειτα από 15 έτη ασφάλισης και σε 384 ευρώ έπειτα από 20 χρόνια.

Για την αποφυγή περαιτέρω ελλειμμάτων στις συντάξεις, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα ύψους 0,5% του ΑΕΠ (γύρω στα 700 εκατομμύρια), χωρίς όμως περικοπές στις κύριες συντάξεις οι οποίες όμως θα πρέπει να παγώσουν με νομοθετική παρέμβαση.

Ως προς τα κόκκινα δάνεια, το σχέδιο μνημονίου του ΔΝΤ αναφέρει πως η Αθήνα θα πρέπει να προωθήσει νομοσχέδιο που θα προβλέπει την πόλη των μη εξυπηρετούμενων καθώς και των εξυπηρετούμενων δανείων «ελεύθερα και άμεσα».  Η νομοθεσία για τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να περάσει πριν το 2017 και να εφαρμοστεί σταδιακά αναφέρει το ΔΝΤ, ενώ υποστηρίζει στο σχέδιο πως η Αθήνα ενδεχομένως να χρειαστεί να παρουσιάσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2016.