Ελπίδες για κλείσιμο της αξιολόγησης σύντομα, αλλά και την ανάγκη άμεσων μεταρρυθμίσεων στη χώρα είναι δύο από τα σημαντικά σχόλια του Γερμανικού Τύπου σχετικά με την πορεία της συμφωνίας και την εμπλοκή με το ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με την FAZ,  «Η γερμανική κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει την ελπίδα ότι η Αθήνα σε μικρό χρονικό διάστημα θα βρει σημείο συνεννόησης με τους διεθνείς δανειστές για τις μεταρρυθμίσεις που υπολείπονται να γίνουν».

«Υπολογίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες, ακόμη και στο περιθώριο των εργασιών του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, οι έλληνες συνάδελφοι θα παραμείνουν σε επαφή με τους θεσμούς και θα κλείσουν τα λίγα ανοιχτά ζητήματα», επισημαίνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, που επικαλείται υψηλόβαθμο υπάλληλο του γερμανικού υπουργείου των Οικονομικών, ο οποίος προτρέπει όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν τη διαδικασία να κινηθούν.

Στο άρθρο φιλοξενούνται και οι απόψεις του ίδιου στελέχους και σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα της Ελλάδας. «Δεν έχω ακούσει να βρίσκεται η Ελλάδα στο όριο της ρευστότητας» αναφέρει ο υψηλόβαθμος υπάλληλος, «αλλά εάν δεν υπάρξει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, θα τεθεί με οξύ τρόπο και άμεσα το ερώτημα για πόσο καιρό ακόμη επαρκούν τα διαθέσιμα, κάτι που στο παρελθόν ήταν ένα σημείο το οποίο έδωσε στη διαδικασία μια σχετική κινητικότητα».

Στην «ελληνική αδιαθεσία» αναφέρεται η εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί σχόλιο των Νίκλας Ποτράφκε και Μάρκους Ράιχσμαν, δύο ερευνητών του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου για την «Ελληνική αδιαθεσία», όπως είναι ο τίτλος του.

Αφού περιγράφουν τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των υπεσχημένων, με αιχμή του δόρατος τις ιδιωτικοποιήσεις και το ασφαλιστικό, καταλήγουν: «Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να γίνει σαφές με διαφάνεια, πρώτον, ποια μεταρρύθμιση συμφωνήθηκε και ποια υλοποιήθηκε και, δεύτερον, πόσα χρήματα έχουν δοθεί και πώς χρησιμοποιήθηκαν. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να προχωρήσουν στην παροχή νέων δανείων και το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ασχοληθεί και πάλι με το θέμα».