Ποιος θα το περίμενε; Πρόταση με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Κι όμως η πρόταση έγινε ξαφνικά χθες και αποκαλύφθηκε από την Καθημερινή. Από την ώρα που κυκλοφόρησε η εφημερίδα και για όλη την ημέρα χθες το Υπουργείο δεν προχώρησε σε κάποια διάψευση, όπως επίσης δεν διέψευσε τις πληροφορίες ότι οι θεσμοί δέχθηκαν χωρίς καμία αντίρρηση το μέτρο, το οποίο αναμένεται να επιβληθεί από την 1η Ιουνίου και να φέρει στα ταμεία περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ

Τώρα, αν κάπου μέσα στο μυαλό σας, σας έρχεται η σκέψη ότι κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον πρέπει να εναντιωνόταν στην όποια αύξηση του ΦΠΑ, αυτό συμβαίνει ακριβώς διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε ούτε να ακούσει για αυξημένο ΦΠΑ. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα στη σελίδα 35 του προγράμματος με το οποίο ψηφίστηκε το κυβερνών κόμμα πέρυσι το φθινόπωρο:  

Όσον αφορά τους φόρους κατανάλωσης (όπως ο ΦΠΑ) σκοπεύουμε να (…) διορθώσουμε σταδιακά όσες αδικίες προέκυψαν από την αύξηση των συντελεστών και την κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά. 

Από το απόσπασμα αυτό βγαίνουν δύο συμπεράσματα.

  • Το πρώτο είναι ότι η αύξηση του ΦΠΑ είναι κάτι κακό και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής χρειάζονται σταδιακή διόρθωση ώστε να εξαλειφθούν οι αδικίες που προκαλούν.
  • Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι αν οι αυξήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησαν αδικίες, πιθανότατα και αυτή η αύξηση θα φέρει νέες αδικίες και σίγουρα δεν θα γίνει αισθητή το ίδιο από το σύνολο των πολιτών της χώρας, καθώς τα χαμηλότερα στρώματα είναι εκείνα που αδικούνται περισσότερο από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων. 

Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα πρέπει να έχουμε και αυτή τη φορά στο μυαλό μας είναι ότι από τη στιγμή που κάναμε την πρόταση δεν μπορούμε να την πάρουμε πίσω. Άλλωστε ο λόγος που έγινε ήταν για να φύγει για πάντα από το μυαλό των δανειστών η αύξηση του ΦΠΑ στην Παιδεία κάτι για το οποίο ακόμη και σήμερα δεν έχουμε παρουσιάσει το σχετικό ισοδύναμο. Άλλωστε η πολιτική της επιβολής ενός τέλους στις στήλες του ΟΠΑΠ ποτέ δεν κατάφερε να γίνει πραγματικότητα κι ας εντάχθηκε σε ένα νομοθέτημα.  

Με την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% η κυβέρνηση ευελπιστεί να συγκεντρώσει πρόσθετα έσοδα 500 εκατομμυρίων, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα υπάρξει και ανάλογη αύξηση στους υπόλοιπους συντελεστές (στον ΦΠΑ της εστίασης, ή στον ΦΠΑ των βιβλίων και των εφημερίδων που είναι στο 6%). 

Και πολιτική διαπραγμάτευση στο προσκήνιο 

Και ενώ η κυβέρνηση συμφωνούσε από τη μία για το μέτρο που θα κλείσει την αναζήτηση του 1,8 δισ. ευρώ την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός ξεκινούσε για άλλη μία φορά την αναζήτηση πολιτική λύσης στο πρόβλημα απευθυνόμενος στον Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση φάνηκε να έχει περισσότερο αντίκτυπο στην Γερμανία απ’ ότι στη Γαλλία, με τον Εκπρόσωπο του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών να ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει μόνο μία λύση και είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Για να συμπληρώσει όμως με πάρα πολύ νόημα: «Θέλω μόνο, πολύ φιλικά, να υπενθυμίσω (…) ότι δεν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε αξιολόγηση προγράμματος με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η μία ή η άλλη κίνηση δεν έρχεται εντελώς ως έκπληξη -γνωριζόμαστε ήδη καιρό. Αλλά όλα αυτά δεν βοηθούν». Προφανώς ο κ. Γέγκερ αναφέρεται στη μονομερή κατάθεση των δύο νομοσχεδίων τα οποία δεν αποτυπώνουν τα συμφωνηθέντα. 

Πάντως χθες ακόμη και η Κομισιόν εξέφρασε τη δυσφορία της για τις κυβερνητικές νομοθετικές επιλογές, επαναφέροντας -έστω και δια αναθέματος- το Grexit.. Τα λόγια που ακολουθούν είναι του Πιερ Μοσκοβισί:

Ζητώ ψυχραιμία από όλες τις πλευρές. Πρέπει να αποφύγουμε την επανάληψη του δραματικού σεναρίου του περασμένου έτους και την επαναφορά του Grexit.

Πάντως, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το Ορθόδοξο Πάσχα, με μία δήλωση του στη Wall Street Journal, ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τοποθέτησε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τέσσερις εβδομάδες. Δηλαδή στα μέσα Μαΐου.