Κατά του ενδεχομένου αύξησης του ΦΠΑ στο 24% τάχθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, στόχος δεν είναι η αύξηση, αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ. Όπως σημειώνει, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντοπίζουν στην Ελλάδα «τρύπα» στα έσοδα του ΦΠΑ, (VAT Gap), τουλάχιστον 6,65 δισ. ευρώ, ετησίως. Μάλιστα, σε ποσοστιαία βάση, η διαφορά που χωρίζει τις πραγματικές εισπράξεις από το ποσό που κανονικά θα έπρεπε να καταλήγει στα ταμεία του κράτους είναι 33%, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και διπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου 16%.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα έσοδα από τον ΦΠΑ στη χώρα θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ με δεδομένους τους φορολογικούς συντελεστές, που εφαρμόζονται και παρ' όλα αυτά, οι εισπράξεις περιορίζονται στα 13,7 δισ. ευρώ, ενώ το 21% των οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφορά στον ΦΠΑ.

«Εάν η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει τρείς πολύτιμους μήνες, για να καταλήξει στο σενάριο της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% και σε επιπλέον 500 εκατ. ευρώ επιβάρυνση για την αγορά, έχω να δηλώσω ότι, στις φορολογικές αλλαγές, όσα λέγονται δεν γίνονται και όσα γίνονται, δεν περιγράφονται…», τονίζει ο κ. Κορκίδης.